Пожари, бушуващи в бразилския район Пантанал, най-голямата влажна тропическа зона

...
Пожари, бушуващи в бразилския район Пантанал, най-голямата влажна тропическа зона
Коментари Харесай

Пожари заплашват най-голямото местообиталище на ягуари в света

Пожари, вилнеещи в бразилския регион Пантанал, най-голямата влажна тропическа зона на земята, заплашват естествен резерват, прочут като местообиталище на най-голямата популация на ягуари в света, съобщи Франс прес.

Там са изпратени подкрепления за битка с огнената буря в резервата Енконтро дас Агуас, който е наоколо до границата с Парагвай. Оказана е помощ на две дами и седем деца, чиито къщи са били обкръжени от пламъците. Противопожарните екипи се пробват да опазят и 140 моста, с цел да не се окаже изолирано локалното население.

Пантанал е в южния завършек на амазонската гора и се простира от Бразилия до Парагвай и Боливия, отбелязва Франс прес. В региона е най-голямата централизация на птици и каймани на планетата, само че също и на ягуари, които са определяни като съвсем заплашен от изгубване тип от Международния съюз за запазване на природата.

Тази година в бразилската част на Пантанал има рекорден брой пожари - 12 102. Те са повече от пожарите през 2018 година и 2019 година взети дружно.

През юли спътници демонстрираха, че в региона има 1684 пожара, т.е. три пъти повече в сравнение с през юли 2019 година На 7 август бразилските управляващи сложиха началото на интервенция, целяща да понижи въздействието на тези пожари и 122 пожарникари се борят в този момент с огнените стихии, подкрепяни от пет самолета цистерни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР