Пожарът, който избухна вчера около 11:00 часа в землищата на

...
Пожарът, който избухна вчера около 11:00 часа в землищата на
Коментари Харесай

Пожарът около Тополовград е локализиран

Пожарът, който избухна през вчерашния ден към 11:00 часа в землищата на селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник, е овладян , оповестиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Въпреки напъните на пожарната работа и доброволците, огънят към момента не е локализиран,  предава Българска телеграфна агенция.

Към момента на терен са 18 пожарни автомобила , 30 пожарникари, 15 чиновници от Държавно горско стопанство - Тополовград и 30 доброволци. От Министерство на вътрешните работи прецизираха, че няма заплаха за близките обитаемоте места.

Областният шеф на Хасково, Гинка Райчева , сподели за Българска телеграфна агенция, че северният фронт на пожара е под надзор и заплахата за обитаемоте места в региона е ликвидирана. Въпреки това, в периметъра на пожара остават огнища, до които достъпът е неосъществим.

Райчева разясни, че огромната спънка в битката с пламъците е мощният вятър . Няма регистрирани вреди в селата и земеделските площи, като се изключи изоставени лозя и бадемови горички, през които огънят е минал.

Снощи огънят малко мина и на територията на прилежаща Турция. Засегнатата територия в Източна Сакар планина в общините Тополовград и Свиленград е към 10 000 декара.

В отговор на въпрос, регионалният шеф заяви, че бедственото състояние за общините Тополовград и Свиленград остава. Тя добави, че при удобно стичане на събитията, заповедта за изключителната обстановка ще бъде анулирана.

Вчера беше разпоредена и евакуация на жителите на селата Варник и Маточина, само че мярката не беше наложена, откакто ситуацията беше овладяно. Трима поданици на село Присадец бяха превантивно изведени от домовете им.
 Военни се включват в гасенето на пожарите в Асеновградско
Военни се включват в гасенето на пожарите в Асеновградско

Действията на огнеборците са подпомагани от хеликоптер от авиобаза Крумово
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР