Похарчени са голяма част от парите за инсталация за изгаряне

...
Похарчени са голяма част от парите за инсталация за изгаряне
Коментари Харесай

Общински съветници искат нереализираната инсталация за изгаряне на отпадъци да бъде заменена от по-екологично съоръжение

Похарчени са огромна част от парите за апаратура за изгаряне на битови боклуци в София, само че действителното строителство още не е почнало. Това изясни общинският консултант инженер Симеон Славчев от политическа група 5, който се обърна към премиера с писмо с различно предложение. За предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ той изясни:

„ Така или другояче сме в начална точка. Това е план, който е от 2009- 2011 година До днешна дата – 2018-а много технологии се развиха. Ние предлагаме да се прегледат безусловно всички вероятни други възможности на това нещо, тъй като изгарянето е технология от предишния век. Навсякъде в Европа тя е вкарана през 70-те и 80-те години. В момента излиза тя от приложимост и всички европейски страни стартират да гледат новите технологии, по- чистите, тези, които дефакто оползотворяват отпадъка и то с високо КПД.  Стопроцентовото изгаряне замърсява околната среда, а София не се слави с най-чистия въздух “, сподели Славчев и добави че подобен вид апаратура в допълнение ще бълва прахови частици, даже да дава отговор на европейските условия:  

„ Когато приказваме за различни разновидности, има такива, които напълно могат да заместят дизеловото гориво в столичен градски превоз и огромна част от горивото в самата Топлофикация, в случай че това е крайната цел. Тук приказваме много високо КПД и тогава може да се направи всички средства, които влизат през билетите и картите за градски превоз да отиват за закупуването нови транспортни средства. По този метод Столична община ще има някого резултата “.

Инсталациите за обработка на битови боклуци от ново потомство генерират „ синтетичен газ “, чиито стойности са доста близки до природния газ, изясни Славчев. Подобни уреди работят във Франция в Испания. Китай също се газифицира по този метод, с цел да избегне използването на въглища.  В обществото у нас обаче липсва задоволително информация за преимуществата от техническите нововъведения.

Група 5 предлага и нов метод на образуване на бюджета на Столична община, тъй че да бъдат планувани средства за всеки един от регионите:

„ Няма по какъв начин с магическа пръчка всички проблеми на всички 24 региона да бъдат решени, само че, когато планираме, да знаем че, примерно, в регион „ Красно село “ тази два булеварда ще се оправят качествено, а следващата година - в Красна поляна и така нататък хората ще ще могат да възнамеряват и ще имат и търпението. Трябва да се направи по този начин, че да няма ремонт на ремонтите! Предложихме да има една разпоредба, в която всички компании, които вземат участие в публични поръчки, когато не изпълнят качествено своето задание, да получават „ минус точки “, т.е., когато се явят на последваща социална поръчка, те сигурно ще бъдат по-назад в класирането. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР