Погрешно е да се поделят позициите в правораздаването между управляващите

...
Погрешно е да се поделят позициите в правораздаването между управляващите
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова: Силата на политиците е да намират решения в трудна ситуация, нека не слизат на махленско ниво

Погрешно е да се поделят позициите в правораздаването сред ръководещите - опозицията също би трябвало да бъде привлечена, да има механизми на надзор. Това съобщи пред бТВ конституционалистът проф. Екатерина Михайлова.

„ В ДСБ и в Съюз на демократичните сили доста ясно сме поставяли въпроса че тъкмо това не би трябвало да се прави – не би трябвало да се поделят позициите, свързани с правораздаването. Трябва да се предложения и опозицията, с цел да има форми на надзор. “ – разяснява тя.

„ Смисълът е да има надзор върху регулаторите и освен върху тях “, означи проф. Михайлова, като уточни, че значимо какви хора ще бъдат определени.

Тя е безапелационна, че не трябва да се лимитира изборът, а да се търсят и хора, препоръчани от опозицията.

Управляващите би трябвало да търсят и да намират баланс, а не да вършат както е комфортно за тях, акцентира конституционалистът.

„ Търсенето и намирането на хора е най-сложно “, уточни тя.

Тя разяснява и нуждата двете обединения в ръководството да работят дружно, макар че си нямат доверие и макар първичните поръчки на Политическа партия и Демократична България да отстранят ГЕРБ от ръководството.

„ Силата на политиците постоянно е била да намират решения в сложна обстановка, даже да не наподобява добре извън “, уточни проф. Михайлова, като акцентира, че залогът е да има промени.

Проф. Михайлова подсети, че при ръководството на ОДС е търсено национално единодушие, в това число с политическите съперници.

„ Войните към нас изискват да се работи и с хора, които не са ни симпатични “, посочи конституционалистът.

„ Въпросът е да не се губи посоката и огромните цели, да имат умеене да извеждат огромните цели и да не слизат на равнището на този просташки спор. Емоциите – у дома, страстите няма потребност да ги гледаме през тв приемника – кой кого обича. “ – безапелационна е тя.

Проф. Михайлова сподели още, че измененията в Конституцията би трябвало да бъдат последвани от дейности, които да генерират доверие към правосъдната система.

По думите ѝ е належащо да бъдат определени хора, за които знаем, че са честни.

„ Дайте да създадем нова наказателна тактика, която да модернизира битката с престъпността. Да създадем последващи стъпки за ново законодателство. От години се приказва за новия Наказателен кодекс. Сигурно няма да го доживея. Дано не стане по този начин. Трябва да се случат измененията във всички препоръки, да има по-висока отчетност от прокуратурата, само че това става с хора. Имам вяра към парламентарната комисия, само че не можем да разчитаме на завареното в структурата на правосъдната власт. Парламентарната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса би трябвало да влезе силово и да се събере информация без пукнатини. Трудно ще стане. “

Екатерина Михайлова акцентира също, че е нужен нов Наказателен кодекс.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР