Погребалните агенции разчупиха бизнес модела си и вече предлагат погребения

...
Погребалните агенции разчупиха бизнес модела си и вече предлагат погребения
Коментари Харесай

Погребват ни на промоция

Погребалните организации разчупиха бизнес модела си и към този момент оферират погребения на разсрочено заплащане. Това дава опция на опечалените да не се натоварват финансово около тъгата си. Специализираните компании обстрелват евентуалните си клиенти с реклами и брошури по спирки, пощи и лечебни заведения, изобщо публични места, където се събират възрастни хора.

Организацията на едно заравяне не е по никакъв начин евтина услуга. Най-икономичният пакет излиза 270-300 лв., само че с всички разноски непретенциозно изпращане на непрежалимия непосредствен излиза към хилядарка, сподели обзор на офертите на пловдивските компании. Около стотина лв. са общинските такси. За локалната хазна остават 12 лв. за административно обслужване и сред 84 и 96 лв. за изкопаване и зариване на гроб.

Първата цена е за нови гробове, а втората - за съпътстващите услуги по остаряло гробно място. При кремацията сумите са още по-високи. Минималният пакет услуги излиза малко над 600 лв., а междинната цена се върти към 1000 лв.. Те зависят от типа на ковчега, кръста и останалите наложителни атрибути.

Траурните организации в града са в люта конкуренция от години. Общото при всички е едно - визитата на адреса на опечалените и консултирането от сътрудник са безвъзмездни. Обикновено представител на организацията участва от самото начало и взе участие в организацията непрестанно. Не се таксува също издаването на смъртен акт и запазването на час и дата за погребението. Оттам нататък компаниите имат такси за съвсем всичко, в това число и за събаряне на мъртвец от висок етаж на жилище. Обикновено носачите взимат 10 лв. за тази услуга. Тарифата на Оперативна програма " Траурни действия " пък е още по-детайлна - за събаряне на мъртвец от първи етаж се дължат 5 лв., а за всеки идващ - по 3 лв..

Погребение на лизинг надалеч не е най-екзотичното предложение. Преди няколко дни форумите в интернет гръмнаха от отвращение. Причината бе публикация на масажистка от Плевен, която играела в тандем с траурна организация наоколо до СПА студиото. Дамата напълно публично оферираше безвъзмезден масаж на четири ръце за всеки, който закупи надгробен камък от съседската компания.

= Адресна регистрация =

Според разпоредбите на Оперативна програма " Траурни действия " в Пловдив в гробищния парк могат да се погребват покойници единствено с финален непрекъснат адрес в града. Допускат се изключения, в случай че околните са с адресна регистрация в града или има унаследен гроб. А полагането на идващ мъртвец в нормално гробно място не се позволява преди приключването на 8-годишен хигиеничен период от предходното заравяне.

= Съюз и асоциация =

Браншът в погребалните услуги няма единна организация и е разграничен надве. Част от компаниите влизат в Съюз на погребалните компании в България, който предходната година празнува 25-годишнина с интернационална среща в Пловдив. Останалите компании членуват в Асоциация на погребалните компании. Членовете и на двете организации имат собствен Етичен кодекс и заявяват, че прецизно го съблюдават.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР