Погребален комплекс на 3000 години беше разкрит в Египет, съобщиха

...
Погребален комплекс на 3000 години беше разкрит в Египет, съобщиха
Коментари Харесай

Откриха гробницата на внучка на Рамзес II

Погребален комплекс на 3000 години беше оголен в Египет, оповестиха от National Geographic. Археолози откриха, че той пази останките на жена на име Исиснофрет, чиито хипотетичен прародител е фараонът Рамзес II, управлявал през XIII век пр.н.е. От йероглифите на саркофага се допуска, че дамата била от благородно родословие и част от фамилията на фараона или жена с различен извънредно висок статус в обществото. Комплексът с размери 27 на 10 метра бил дълго време прикрит от пясък и трошляк в покрайнините на античния царски траурен град Сакара.

Рамзес II евентуално е прародител на египетската благородничка.

Комплексът е формиран от пирамида в основата си, колосален вход, двор с голям брой колони и преддверие с три параклиса. Това разкри екипът от японски учени от университета Уаседа, който се занимава с обекта от 1991 г.

Въпреки огромните опустошения по останките археолозите са съумели да изкопаят обособени фрагменти с изобразени на тях писмени знаци. Като цяло те били обрисувани със подиуми от всекидневието и блага - ако фамилията не може да обезпечи такива. В постройката е открит и саркофаг от варовик, в който имало три скелета, чиито пол и възраст още не са открити. От екипа не са сигурни какви са откритите тела. Вътрешността на саркофага -дървен ковчег, липсва. Най-вероятно е откраднат дружно с други предмети от гробницата по време на някое от разграбванията.

Около личността на Исиснофрет има доста въпросителни, макар че египтолозите виждат доста знаци за непосредственост със сина на Рамзес II - принц Каемвасет. Той имал щерка на име Исиснофрет - правнучка на фараона.Това име обаче било прекомерно известно в интервала. Жената, чиито остатъци са открити, може да е била правнучка на Рамзес II или една от неговите 200 дами, настояват археолози. „ След като създадем ДНК проби, ще разберем коя е тя в действителност " - уверен е Мохамед Ел Ашри - египтолог, работещ с екипа от Уаседа. „ Мумията на Каемвасет е в Египетския музей в Кайро дружно с тази на Рамзес II. Това ги прави комфортни за предстоящ ДНК относителен разбор. " Рей Джонсън от Ориенталския институт към университета в Чикаго разкрива повече информация за навиците в Новото царство в Египет (1539 - 1075 година пр.Хр.).

Често по празниците роднините на умрелия се събирали на погребалното място и консумирали храна, която приживе той обичал. Според него Каемвасет е построил гробници за цялата си фамилия и в скоро време ще бъдат разкрити още много мумии в района.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР