Погледът към най-важните новини от годината е стара предпразнична традиция

...
Погледът към най-важните новини от годината е стара предпразнична традиция
Коментари Харесай

От синьото на Тейлър Суифт до зеленото на Палестина - цветовете на 2023 г.

Погледът към най-важните вести от годината е остаряла предпразнична традиция в медийната промишленост, а 2023 година бе много великодушна. Срещу Доналд Тръмп бяха заведени 4 каузи, лихвите в Съединени американски щати доближиха рекордни равнища за последните две десетилетия, Холивуд стачкува, подводната капсула Titan се разруши, горски пожари унищожиха Мауи, принц Чарлз най-накрая стана крал.

Вместо да добавя този лист, Fast Company избира малко по-различен метод – да прегледа 2023 година през призмата на цветовете – от Барби розовото, което провокира възторг в онлайн пространството, до доста по-отрезвяващите алено, черно, бяло и динено зелено, символизиращи солидарността с палестинците по време на войната сред Израел и Хамас, отиващата си година може да бъде систематизирана в следните 7 цвята:

Тейлърсуифтско синьо

Разбира се, Тейлър Суифт не може да бъде сведена до един колорит. Тя е разноцветност, искра и пайети. Ако оптичното събитие иризация (при което цветът на дадена повърхнина се трансформира с смяна на зрителния ъгъл) беше цвят, той би бил Тейлър Суифт.

Ако обаче фактически сте „ суифти “, евентуално знаете, че синьото е формалният цвят на албума „ 1989 “, който певицата преиздаде през октомври.



И да, иризацията не е цвят. Така че в случай че не можем да реализираме единодушие за цвета, най-малко сме единомислещи, че 2023 година бе годината на Тейлър. Нейното турне стана най-касовото в историята, а списание Time я избра за Човек на годината, трансформирайки я в първата персона, удостоена с тази чест поради достижения в областта на изкуствата.

Мъгляво оранжево

На 7 юни небето над североизточния бряг на Съединени американски щати – а по-късно и над западния, стана оранжево. Мъглата – плътна и апокалиптична, в действителност бе пушек от над 400-те горски пожара, които бушуваха в Канада. За малко въздухът в Ню Йорк бе най-мръсният в света. Зловещи фотоси на мегаполиса с жълтеникаво-кафяв ореол заляха Интернет, само че ужасът бе още по-реален в Канада, където огънят унищожи над 15 милиона хектара.



Сребристо

Сребристото беше на мода тази година и заслугата е на Бионсе.

На първия концерт от турнето си Renaissance тя се появи на сцената с искрящи сенки за очи, а на няколко от идващите си участия бе облечена в сребристо.

На 22 август – рождения ѝ ден, тя прикани феновете си да идват на концертите с облекла в същия цвят, с цел да основат „ блещукаща човешка дискотопка “.

През ноември, с цел да означи премиерата на документалния филм за турнето, поп иконата боядиса косата си в сребристорусо.



Барби розово

Най-очакваното попълнение в този лист – Барби розовото, бе невероятно за пропускане това лято. Филмът Barbie взриви боксофис класациите още с излизането си по кината на 21 юли и си завоюва значително суперлативи.

С доходи от над 1,38 милиарда $ продукцията стана най-касовата в 100-годишната история на Warner Bros. Под въздействие на ефектната маркетингова акция на кино лентата сякаш целият свят се къпеше в цветовете му както онлайн, по този начин и офлайн.

Гръндж черно

Синьо-бялата птица на Twitter беше семпла, разпознаваема, емблематична. Когато Илон Мъск реши да преименува обществената мрежа на X, той заличи десетгодишната история на марката и – по предложение на всеобщата аудитория, размени точно направеното лого със знак, който доста припомня този на X Windows System от 1984 година



По-късно милиардерът „ усъвършенства “ новото лого, добавяйки пръски и драскотини от ерата на грънджа, които журналистът на свободна процедура Закари Петит дефинира като „ метафора за неговата неприветлива и сбъркана платформа “.

Прасковен мъх

Наскоро прасковеният мъх бе определен от Pantone Color Institute за Цвят на 2024 година, само че това не попречи на съзвездие от марки да употребяват пастелния колорит и през актуалната.

Той можеше да бъде забелязан при многообразие от артикули – от смарт телефони Motorola и килими на Ruggable до кецове на Cariuma, тапети и балсами за устни. Този цвят не отбелязва някое значимо събитие от 2023 година, само че отразява, най-малко съгласно Pantone, нашата растяща потребност от добрина и съчувствие. 

Палестинско алено, черно, бяло и зелено

Миналата година маслено зелената тениска на Зеленски се трансформира освен в цвета на украинската опозиция, само че и попадна в разнообразни ранглисти, определящи знаците на 2022 година  

Тази година зеленото се появи в друга част на света – като израз на взаимност с Палестина в разгара на войната сред Израел и Хамас.

Палестинците употребяват диненото зелено още от 1967 година, когато Израел открива надзор върху Западния бряг на р. Йордан и линията Газа и не разрешава палестинското знаме. В отговор страната стартира да употребява фотоси на разрязани дини, чиито цветове са същите като на флага – алено, черно, бяло и зелено.



Напоследък стачкуващи от целия свят излизат по улиците с макети на дини в ръце, а емотиконите на сладкия плод набират известност в обществените мрежи. След смъртоносната офанзива на Хамас от 7 октомври Израел се зарече да унищожи групировката. Към днешна дата при бомбардировки в линията Газа са починали над 18 000 палестинци, близо 50 000 са ранени, а над 2,3 милиона са напуснали домовете си.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР