Поглед към „следващия ден“, ще огледаме световната картина и детайлът

...
Поглед към „следващия ден“, ще огледаме световната картина и детайлът
Коментари Харесай

Пандемията носи възможности за България, трябва да ги използваме

Поглед към „ идващия ден “, ще огледаме международната картина и детайлът България в нея. Г-н Юруков, да стартираме с мега факторите. Повечето специалисти считат, че Китай ще бъде огромният печеливш от вирусната рецесия и първите индикации сочат точно това, вие обаче прогнозирате, че Китай ще бъде губещ. Защо?

- От 2-3 години Щатите радикално трансформираха политиката си към Китай поради меркантилния капитализъм на комунистическия режим, който завзема пазари непременно, ползвайки голословно държавна помощ и игри със личната си валута.

Защо тази държавна помощ е голословна?

- Необоснована от позиция на действителната конкуренция. Има и още нещо, за което едва се приказва. А то е, че Китай не признава Вестфалския контракт, за тях на света има единствено една страна – тяхната.

Поднебесната империя, която от хилядолетия има историческата (според китайците) задача да владее света.

- Това естествено се сблъсква с ползите на всички страни и изключително - на мощните фактори: на света сега има две огромни и една велика мощ. Големите са Китай и Русия, а великата – Съединени американски щати. Китай има съществени вътрешни проблеми. На първо място - огромното замърсяване на околната среда. Тук възелът се назовава „ зелен вътрешен артикул “, термин, който у нас не се употребява доста и който отразява разликата сред Брутният вътрешен продукт и разноските по замърсяването. Тогава може да се окаже, че китайският Брутният вътрешен продукт даже е негативен.

Но Китай е най-ликвидната сега нация, с финансови запаси, които могат да бъдат вложени в целия свят.

- Да, само че в това време има и огромна диспропорционалност сред приходите и методът на живот вътре в страната, Брутният вътрешен продукт на човек от популацията е доста невисок. Иначе те имат съвсем цялостен международен монопол на фарма промишлеността и това директно се свързва сега с вирусната рецесията. В актуалната история ще влезе периодизация преди и след корона инфекцията. Заради ниската си себестойност, огромна част от медикаментите и здравното съоръжение се създават в Китай. Например, над 90% от ибупрофена, който се продава в Съединени американски щати, се внася оттова. Ако реши, Китай може да спре „ въздуха “ в доста посоки.

И все пак, вие смятате, че Китай няма да е печеливш от рецесията?

- Именно по тази причина няма да е печеливш. Светът внезапно ще промени връзките си с него. Да не приказваме, че в последните десетилетия всички инфекции потеглиха оттова, а китайските управляващи криеха информация. Съединени американски щати, Япония и Европейски Съюз към този момент изнасят производствата си от Китай. Именно тук се отваря една огромна ниша и за България. Периодът на неолибералния капитализъм от американски вид, свързван с Рейгън и Тачър, който се основаваше само върху възвръщаемостта на вложенията, до момента в който всички други непреднамерени позитивни и негативни следствия не се отчитаха, си отива. Слабостта на този модел се вижда ясно. Ресурсите на планетата се изпомпват. Видя се също, че опазването на здравето, сложено на пазарен принцип, се проваля. Вървим към нов вид глобализация.

Как ще реагират Щатите на тази наклонност за замяна на неолибералния модел, към който Доналд Тръмп е изключително завързан?

- Големите рецесии – войни и епидемии - прекарват събитията на бърз каданс и решения, които преди са се бавили, се случват доста бързо. След тях страните стартират да играят по-голяма роля. Да не забравяме, че известното laissez-faire - „ оставете да се прави “, към този момент не върви в огромните народи. Там държавните управления изливат съществени пари в стопанските системи и обществата. Когато хората останат без средства, потреблението понижава, а с това банкрутират доста компании.

Тоест - от свободния пазарен демократизъм на Фридрих Хайек, светът се преориентира към обществения демократизъм на Джон Мейнард Кейнс с държавните регулации?

- В момента новият термин е проактивизъм. В смисъл, че страната би трябвало да държи самодейността. Махалото се движи в тази посока.

В съответен тип по какъв начин ще наподобяват измененията?

- Европейските граници ще се затворят съществено за трети страни. Цените на петрола внезапно спаднаха, поради ниско ползване, само че и поради междудържавни неразбирателства. Това слага в извънредно тежко състояние страни като Русия, Иран, Венецуела, които връзват бюджетите си и поддържат вътрешния си мир посредством петролен експорт. Доскоро на Русия бе нужна интернационална цена от над 100 $ на барел, с цел да си балансира бюджета. Сътресения ще има.

Сътресенията към този момент ги има, въпросът е какви геополитически и геоикономически ще бъдат следствията от тях.

. Със сигурност ще продължи острата политика във военната тактика на Съединени американски щати против Русия и Китай. Тръмп доста разчиташе на стопанската система за своето преизбиране, само че след ковид целите се трансформираха.

Къде и по какъв начин стои детайлът България в световната картина? Какви стопански изгоди можем да извлечем от обстановката, в случай че ръководството прояви предвидливост?

- Трябва да се ориентираме кои производства ще бъдат изтеглени от Китай и по какъв начин можем да притеглим част от тях у нас. Примерно - в медицинските и фармацевтични браншове. Текстилната ни промишленост също може да се разшири още. Най-вече, нужни са вложения в професионалното образование, в задържането на работещите тук и в привличането на хора от българските диаспори в чужбина – Украйна, Молдова, Казахстан...

С какви стопански и финансови лостове българската власт може да реализира тези резултати?

- Първо - с положително прогнозиране. След това - в случай че приказваме за проактивизъм, със основаването на инфраструктура за обособените производства, които да приемем. Като под инфраструктура, с изключение на пътища, енергоизточници и връзки, разбирам още правна рамка и образование. Тези ограничения са разказани в учебниците.

Теоретично те са разказани, само че още от Жозеф Фуше знаем, че най-голямата неточност в политиката е да закъснееш.

- Никой не чака. Може да се намерения и за кооперации със прилежащите страни. Европейските институции също са отсреща. Пандемията отваря благоприятни условия за България, които би трябвало да се употребяват.

Има ли Съюз на демократичните сили чуваемост в средите на ГЕРБ, като сътрудник от последния избор? Ще се явите ли и на идващите избори дружно?

- Има неофициални диалози.

Ще бъде ли политическа неточност, в случай че България не употребява тези шансове да се изскубне от последното си място измежду стопанските системи на Европейски Съюз?

- Като ти кацне пилето на рамото, би трябвало да го хванеш.

Говорим за „ идващия ден “. Как виждате България следващата година по същото време?

- Ако не се появят нови затруднения с ковид, виждам по какъв начин българските компании възвръщат своите действия. Доста от тях несъмнено ще банкрутират, само че това може да се отрази добре на пазара, тъй като ще оцелеят най-силните. От една страна ще има покачване на цените, само че се надявам да няма стесняване на производството, като през 2009-2010 година, когато се получи стагфлация.

Разговора води Емил Янев

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР