Поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до

...
Поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до
Коментари Харесай

Инж. Димитров, ТЕЦ Велико Търново: Българската икономика ще загуби, ако затворим работещи предприятия

" Поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година заплашва енергийната сигурност на България. С осъществяването му се подписва смъртната присъда на цялостен един стратегически бранш. Пряко и индиректно стотици хиляди ще изгубят работните си места. Страната ни ще се трансформира от чист експортьор във вносител на електрическа енергия. " разяснява инж. Александър Димитров, изпълнителен шеф на " Топлофикация Велико Търново ".

По думите му с по този начин поетите задължения се слага под риск конкурентоспособността на българската стопанска система. Той съобщи, че тяхното дружество се е присъединило в новосформираната " Коалиция анти 40% ", която е била основана по време на извършена среща-дискусия, проведена от двата огромни синдиката.
-->
Инж. Александър Димитров изясни, че с цел да се понижат въглеродните излъчвания с 40% от 2019 година ще се наложи да бъдат затворени въглищните централи. По думите му тяхното закриване е еднакво на затваряне на четири реактора на АЕЦ “Козлодуй ”. Той изрази безпокойство, че след време има опция да се изиска и газовите сдружения, също да преустановят работа заради обстоятелството, че предприятията, осигуряващи сила от газ, също заплащат за въглеродни излъчвания.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Велико Търново " разясни, че намаляването на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% не може да се реализира единствено посредством софтуерни усъвършенствания в ТЕЦ-ове – филтри, улавящи замърсяващите частици, усъвършенстване на горивния развой. Инж. Александър Димитров разяснява и концепцията централите да работят сезонно. По думите му това е стопански нерентабилно предложение.

" След затварянето на ТЕЦ-овете ще загубим 3,2 милиарда евро, което е равно на целия ни годишен експорт на електрическа сила. " уточни инж. Александър Димитров.

Той изясни, че съгласно публични данни тази година износът на ток е рекорден и възлиза на 10,8 млн. мегаватчаса до 13 ноември 2022 година.

" Тоест износът е съвсем толкоз, с колкото би трябвало да понижим производството на електрическа енергия. До 2026 година България ще стане вносител на електрическа енергия. " посочи инж. Александър Димитров.

По думите му енергийната рецесия, в която се намираме, дава учредения тази част от проекта, която е обвързвана с енергийната самостоятелност на България, да бъде предоговорена.

" Бъдещето на енергетиката не може да е обект единствено на политически решения. Необходим е експертен разбор за това, с какво ще се заменят базовите мощности при тяхното затваряне. Поне на този стадий няма опция. " съобщи инж. Александър Димитров. Той изясни, че ВЕИ-тата нямат нужния потенциал да заместят сдруженията при възможното им извеждане от употреба.

" Необходимо е да се прояви воля и предпочитание за започване на открити договаряния с Европейската комисия за отпадане на поетите задължения, които на процедура не могат да се изпълнят без големи ненужни и необратими вреди за енергийната система и стопанска система на страната. " акцентира инж. Александър Димитров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР