Поетът Лев Рубинщайн, водещ критик на Кремъл, е починал в

...
Поетът Лев Рубинщайн, водещ критик на Кремъл, е починал в
Коментари Харесай

Кола уби виден критик на Путин – поетът Лев Рубинщайн

Поетът Лев Рубинщайн, водещ критик на Кремъл, е умрял в неделя на 76-годишна възраст. Преди дни той е бил блъснат от кола в Москва. Тъжната новина бе оповестена от щерка му. „ Баща ми, Лев Рубинщайн, през днешния ден умря “, написа Мария Рубинщайн в блога си Live Journal.

Лев Рубинщайн, чието творчество е високо оценено както в Русия, по този начин и на Запад, е бил блъснат от кола до момента в който пресича улица в столицата Москва на 8 януари, а по-късно е настанен в болница в тежко положение.

В изказване във връзка случая Московският транспортен департамент оповестява, че водачът въобще не е понижил при наближаването на пешеходната пътека, на която пресичал поетът. Водачът има общо 19 нарушавания на разпоредбите за придвижване в последната една година.

Роден през 1947 година в Москва, библиотекар по обучение, Лев Рубинщайн е една от водещите фигури на руската ъндърграунд литературна сцена през 70-те и 80-те години на ХХ век – „ нов авангард “, който претендира за досетливост и смелост. През 70-те години на ХХ в. той е считан за един от създателите на московския концептуализъм, придвижване което се подиграва с формалната теория на социалистическия натурализъм.

Поетът не криеше враждебните си към режима на Путин възгледи, като осъди политическите репресии и нарушаванията на човешките права и взе участие в опозиционни демонстрации.

През март 2022 година дружно с други съветски писатели Лев Рубинщайн подписва отворено писмо, в което подлага на критика широкомащабното нахлуване на съветската войска против Украйна, дефинира го като „ незаконна война “ и подлага на критика „ лъжите “ на Кремъл.

Новината за гибелта ѝ идва, откакто различен съветски публицист, Александър Рибин, беше открит мъртъв в Ростов. Причината за гибелта му също не е ясна.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР