Поетапно вдигане на тол таксите за тежкотоварните и автобусните превози,

...
Поетапно вдигане на тол таксите за тежкотоварните и автобусните превози,
Коментари Харесай

Караджов готов на компромис да разсрочи скока на тол таксите, но толкоз

Поетапно повдигане на тол таксите за тежкотоварните и автобусните транспорти, разсрочено в границите на половин година. На такава отстъпка е подготвен министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов , който се срещна с представители на транспортния отрасъл в постройката на подопечното си ведомство.

" Тази пътна мрежа се поддържа и коства пари. Нормално е този, който я употребява, да заплаща. Не е заслужено използването на второкласните пътища. Казвал съм го неведнъж - опитваме се да натоварим върху вярната глава тежестта ", аргументира се за следващ път Караджов.

" За въвеждането на таксите в друг интервал - аз и екипът ни считаме, че има аргумент в това предложение. В положение сме да предложим такова нарастване по следния метод: от 1 юли да влезе единствено на половината от нарастването , което беше планувано, само че за целия обсег на второкласната пътна мрежа. А останалите 50% да влязат от 1 януари идната година ", разгласи подготвеност за компромисност министърът.

Аргументът за отлагането във времето на въпросното покачване на цените - да се даде глътна въздух на сектора, като имат компаниите опция да калкулират новите си цени.

В момента имало извънредно доста провали върху пътищата и по-конкретно върху второкласните такива. " И не че вашите камиони са ги развалили, просто тези пътища не са били планувани за такава централизация на трафика . "
 Караджов подготвен за нова среща с превозвачите, само че не отстъпва за тол таксите
Караджов подготвен за нова среща с превозвачите, само че не отстъпва за тол таксите

Оставката не съставлява полезност

Припомняме, че на 5 май се организира среща сред премиера Кирил Петков и сектора в Министерски съвет, която от множеството представители на превозвачите. Причината - настояванията им не били чути, а единствено им било обяснявано по какъв начин те не могат да бъдат изпълнени. След това те желаеха и оставката на трима министри - на Министерство на регионалното развитие, МТ и МФ, надлежно Караджов, Събев и Асен Василев.

Три са главните настоявания на тежкотоварните и автобусни транспорти - понижаване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, което още веднъж би довело до промяна на цените надолу, както и отсрочване на плануваното разширение на тол системата.
 Превозвачите анулираха митинга си в неделя, не желали да пречат на жителите
Превозвачите анулираха митинга си в неделя, не желали да пречат на жителите

Основните протестни дейности остават - на 18 май

Транспортните компании имат и други претенции, едно от които е ограничение на директния тежкотоварен трафик , който в България е над 50%, в особено основани директни коридори, като се резервира таксата или неналичието на такава за останалите пътища за родните камиони.

Караджов обаче акцентира - има проблем с реализирането на сходна концепция. " Имаме проблем с това да укажем кои са директните коридори. Много е мъчно да намерим даже и легална формулировка за тях. И в допълнение поражда още един проблем, който е доста мъчно да бъде комуникиран задоволително с обществото - по какъв начин едни превозвачи ще заплащат тол такса върху второкласна, част от второкласната пътна мрежа, и изключително такива, които постоянно ги употребяват за товарни курсове, а на други места, където има нулеви ставки, други превозвачи няма нищо да заплаща. Аз доста мъчно бих защитил тази теза. "

От сектора обаче считат за незадоволителни предложенията на районното министерство.

" Не мога да се съглася за неограничаването на директния трафик и второкласната пътна мрежа да влезе в цялостен обсег. Много пъти сме обяснявали за какво. Ако казусът е по какъв начин да го разбираем пред обществото, сигурен съм, че имате пиари, медийни специалисти . Но най-простичко казано, по този начин няма да натоварим вътрешното ползване, цените на стоките ", опонира на Караджов Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Регионалният министър остана корав в позицията си единствената отстъпка, която страната да даде на транспортния отрасъл, да е отсрочката във времето на повишението на пътните такси. " Не знам дали сме си сближили позициите ", уточни той след края на срещата.

" Запазвам позицията си, че би трябвало да влезе цялата второкласна пътна мрежа в обсега на тол-а. Т.е. който употребява автомагистрали, първи и втори клас пътища, да заплаща за това - както тежкотоварни, по този начин и лекотоварни коли. "

80 милиона лв. допълнително за 6 месеца ще получи държавната хазна от включването на второкласните пътища в платената система, пресметна Караджов. А за цялата 2022 година следва фискът да се обогати със 160 милиона лв..

По традиция разбор също ще има - взаимно с Министерство на финансите ММРБ ще направи изследване . " В случай на позитивно мнение и съответните планове от тяхна страна, тъй като тези въпроси са на терена на Министерство на финансите, това може да залегне в идващия бюджет от 1 януари следващата година ", добави шефът на районното ведомство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР