Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров напусна поста си: Проф.

...
Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров напусна поста си: Проф.
Коментари Харесай

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров напусна поста си



Подуправителят на НЗОК доктор Димитър Петров напусна поста си: Проф. доктор Камен Плочев съобщи, че не може да работи с мен и тъй като имах една травма и като се върнах след болничните бях посрещнат с четири разновидността за оферти за освобождение. Три против поръчителство и един по член 328, т.е. като управителен кадър. Държа да кажа, че този член не може да се употребява от НЗОК. Той касае търговски сдружения. Констатирах, че и аз не мога да работя с него по простата причина, че проф. Плочев не познава нито системата, нито терминологията. След три месеца и половина не виждам да е напреднал в това отношение.

На въпрос дали има политики на предходния шеф на НЗОК доктор Глинка Комитов, които проф. Плочев не е траял, доктор Димитър Петров изясни: Той от самото начало извършва някакви външни нареждания, най-много от предходния екип на министерството. Доколкото виждам, главното нещо, с което се занимаваше, беше тръгнал да мести Касата в Центъра по хигиена. Виждам някакъв възходящ безпорядък в Касата. Тази администрация би трябвало да има ясна цел. Там би трябвало да работят хора на високо равнище в здравното обезпечаване.

При медикаментите бяха заложени 98 млн. лева отстъпки, добави той: Следствие на спомагателни договаряния, които водихме с компаниите, увеличихме тази сума и сега Касата ще събере сред 160-170 млн. отстъпка.

По думите на доктор Димитър Петров упования надзор на изразходването на средствата на Касата няма да се реализира: Само с административни ограничения колкото и да се усили контролът. Контрол се прави на основни места в една система, а не в цялата. Многократно сезирахме министерството, доста от националните консултанти – някои от тях не си извършват отговорностите да предложат съответни фармакотерапевтични управления. След като нищо не се направи, се потегли, като единствена избавителна мярка, мораториум върху новите молекули. /…/ Трябва ясно да се кажат имената на хората, които направиха това нещо и които подведоха и Народното събрание и държавното управление и го сложиха на патешки яйца. Идеята за мораториума пристигна от шефката на Лекарствена дирекция Галя Кондева и Жени Начева, която по това време беше консултант на Кирил Ананиев като ръководител на Надзорния съвет, както и проф. Плочев.

От пресцентъра на НЗОК обявиха пред „ Хоризонт “, че не желаят да разясняват констатациите на доктор Димитър Петров. От здравното министерство също не дадоха отговор на въпросителните, които сложи доктор Петров.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР