Подуправителят на БНБ Христо Гюров призова хората да не се

...
Подуправителят на БНБ Христо Гюров призова хората да не се
Коментари Харесай

Андрей Гюров: В нито една от държавите, които са приели еврото, няма отрицателни ефекти

Подуправителят на Българска народна банка Христо Гюров прикани хората да не се тормозят по отношение на въвеждането на еврото като валута у нас.

" Нагласите на хората към въвеждането на еврото са основани на няколко съществени фактора. Единият е, че се приказва с внушения, а не с обстоятелства, а другият е, че би трябвало да се задейства и ускори информационната акция, която е обвързвана с целия развой на приемане на еврото. Точно това са идващите стъпки, които ще бъдат подхванати. Централната банка към този момент има построена секция на своята интернет страница, където сме показали разнообразни разбори, които въз основата на обстоятелства и самостоятелни отзиви демонстрират, че терзанията на хората са неоснователни. В нито една от страните, които са приели еврото, изключително излизайки от валутен ръб, няма негативни резултати или внезапно покачване на инфлацията, по този начин както приказват опасенията на хората. Колкото повече се приказва за това нещо, колкото повече навлизаме в интервала, в който информационната акция набира своята скорост, толкоз повече тези терзания би трябвало да се успокоят ", разясни той в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Дали закъсня акцията? Тази акция е почнала от много време както от страна на Министерството на финансите, по този начин и от страна на централната банка. Има цели браншове с въпроси и отговори във връзка с еврото. Не мога да кажа, че има някакво закъснение. Това, което има, са справедливи обстоятелства, които доведоха до това, че приемането на еврото беше отсрочено от 2024 година за 2025 година и с това решение се отсрочи и информационната акция ", сподели още Гюров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР