* Подтискането на руския елит може да доведе до крах

...
* Подтискането на руския елит може да доведе до крах
Коментари Харесай

Има ли кой да отнеме властта на Путин? 

* Подтискането на съветския хайлайф може да докара до провал на  президента * Убийство, " дворцов прелом ", гражданска война - към този момент всичко е единствено в полето на конспирацията
Тази дни, когато светът е потънал в боязън какво може да се случи в резултат от започнатата от съветския президент Владимир Путин война в Украйна, не малко са хората, които остават невъзмутими и не престават да чакат изхода, с който Путин би могъл да постави завършек на спора.

А други, също не по-малка част, считат, че „ казусът “ за премахване е самият Путин. 

Но по какъв начин може да бъде спрян един окупирал се във властта водач, който на всичкото от горната страна има нуклеарно куфарче в ръцете си? Има ли код, с който може да бъде разгадан и какви варианти има за свалянето му от власт? Убийство, „ дворцов “ прелом, гражданска война... За момента всичко е единствено в полето на спекулациите…

Двойници на Путин

Когато преди две години кореспонденти се пробваха да се пошегуват с съветския президент, че му е нужен двойник, с цел да се пази от враговете си, той напълно умерено призна, че му е била препоръчана такава опция. Въпреки загрижеността, проявена от хората му за неговата сигурност, той обаче отхвърлил предлагането и твърди, че в никакъв случай не е употребявал двойник.

Владимир Путин, който е отпред на Русия повече от две десетилетия, от дълго време е обект на всевъзможни тайни теории в Русия, в това число и тази, че употребява двойник. Някои руснаци даже считат, че той има цяла войска от копия. Стига се до такава степен, че и отвън Русия някои теоретици на тайната просвета съпоставят фотоси през годините, като настояват, че са открили поредност от двойници. 

Заподозреният Путин

Откакто пристигна на власт преди повече от 22 години, някогашният чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е подозиран в тъмни каузи, в това число и в убийства - самостоятелни и „ серийни “, стандартни и неконвенционални. С годините лавината от клюки пораства с цялостна мощ. 

Още като беше министър-председател през 1999 година се пусна слухът, че е одобрил безумни антитерористични (според някои източници и терористични!) ограничения, две от които в Москва, довели до гибелта на стотици руснаци. Враговете му го укоряват, че не понася грам рецензия, а тези, които я насочат, имат нерадостна орис. Западни медии непрекъснато дават за образец живеещият в заточение някогашен съветски разузнавач Александър Литвиненко, чийто чай в Лондон " бил фалшифициран “ с радиоактивния полоний. Кой е поръчителят по този начин и не стана ясно, само че Литвиненко си отиде в ужасяващи страдания, а формалните английски управляващи и до момента са уверени, че в дъното е бил Путин. По-късно от смъртоносното химическо оръжие „ новичок “ едвам оцеля различен някогашен съветски сътрудник - Сергей Скрипал, също живеещ във Англия.

Властелинът Путин

Главният редактор на опозиционното издание " Новая газета " Дмитрий Муратов, който завоюва миналогодишната Нобелова премия за мир, направи следната констатация откакто съветският президент стартира офанзивата против прилежащата братска страна: " Президентът Путин подреди на страната ни да стартира война с Украйна. И няма кой да спре тази война... "

Муратов, както самият той признава, може единствено да изпитва позор. Всеки, който е гледал събитието, в което Владимир Путин бе събрал своя Съвет за сигурност, с цел да разгласят един-по-един, че признават независимостта на Донецката и Луганската републики, ще разбере какво е желал да каже Муратов. Там бяха все хора, които на доктрина поучават президента и би трябвало да правят оценка неговите проекти и действие заедно с вероятните последствия.

Нито един от тях обаче не сподели и дума отвън протокола. Те знаеха какво желае Путин и го изрекоха. А куриозът с шефа на външното разузнаване Сергей Наришкин, който обърка репликите си и бе предизвестен да внимава по заобиколен и недодялан начин от президента, дни наред не слизаше от водещите излъчвания на западните малките екрани. 

Ясно е, че в Русия думата на Путин е закон.  Уж законно определеният двукамарен парламент, състоящ се от Държавната дума и Съвета на федерацията, е цялостен с негови подчинени. В президентската администрация и във външното министерство може би и такива, за които е смущаващо, че нашествието надали е съвместима с изказванията на президента, че украинците и руснаците са „ един народ “. Но те в никакъв случай няма да посмеят да го изрекат на глас.

Царят и придворните

Тъжният факт е, че Западът няма механизми да го спре. Санкциите са все по-строги и по-широкообхватни, само че и те няма да реализират нищо. Путин им се присмива, тъй като постоянно ще употребява картата, че Русия се нуждае първо от сигурността, а по-късно от мощна стопанска система.

На всичкото от горната страна президентът разполага и с голям авариен фонд, с цел да смекчи удара. Също по този начин постоянно може да прибегне до нуклеарната опасност. В своя публикация един от най-авторитетните вестници в света - „ Ню Йорк таймс “, неотдавна проучва тревожната обстановка от позиция на неписаното предписание, че всички властнически водачи ръководят посредством коалиция от свои хора, макар че постоянно наподобява, че владеят властта сами. Някои водачи са подкрепени от военните, други от стопански групировки и бизнес водачи, или други елити.

Коалицията към Путин обаче се състои най-вече от така наречен „ силоваци ", влезнали в политиката, откакто са служили в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или други служби за сигурност. Сега те заемат основни позиции в съветските разследващи служби, военните щабове и значими министерства.

„ Това е системата, която го докара на власт и това е системата, на която той разчита, с цел да консолидира тази своя власт “, разяснява канадската политоложка от български генезис Мария Попова, която учи властта в Русия и Украйна.

В продължение на две десетилетия Путин потвърди, че има отличен усет в поддържането на връзките си с елита. И структурата на ръководещата коалиция на Владимир Путин е преимущество за него, счита Ерика де Бруин, също политолог и създател на неотдавна оповестена книга за превратите.

Очевидното комплициране на съветниците на Путин, в това число заекването на Сергей Наришкин по време на обществената за медиите среща, основават усещането, че съветският президент е държал тази значима група встрани от вземането на своите последни значими решения.

А подредбата на масата при най-актуалните съвещания на Путин и съветниците му, на които той се сложи на съществено разстояние от тях, подсказва, че той е обособен от всички, в това число от елитната си коалиция.Това може да се дължи на обстоятелството, че е желал да избегне заразяване с ковид, само че по-вероятно е желал да показва, че той е царят, а съветниците му са просто придворни.

Отношенията сред властническите водачи и техните последователи от елита обаче може да бъдат обтегнати когато диктаторите водят война в чужбина. Особено когато елитите не са уверени в смисъла на спора.

Най-голямата заплаха за Путин е да се усили усещането на елитите, че водачът към този момент не е ефикасен бранител на техните ползи. Това ловко се употребява от западната агитация. А ефикасните наказания на членовете на кръга към Путин може да оскъпят войната за самите тях като персони, както и да я превърнат в риск за Русия. 

Има ли признаци на напрежение в елитната коалиция на Путин?

Рано е да се каже, един трептящ глас на спецслужител и едно подаяние на непосредствен олигарх не са задоволителни за равносметка. Но е несъмнено, че при понижаване на политическия си капитал, запазването на поетия от Путин курс ще бъде по-трудно, а следствията за него ще са непредвидими.

Смяната на Путин

Има и новоизлюпени, а може би и престорени романтици, като Михаил Ходорковски, в миналото най-богатият човек в Русия, преди да стане зложелател на Кремъл. Той счита, че единствено гражданска война може да смъкна Владимир Путин и даже има вяра, че чашата  прелива поради експанзията в Украйна. 

" Промяната на режима на Путин посредством демократични средства не може да се случи. Тя може да пристигна единствено посредством гражданска война - или гражданска война от горната страна, или гражданска война изпод ", декларира Ходорковски пред Ройтерс. Според него революцията е допустима единствено в два случая - в случай че се случи военно проваляне, или в случай че се случи нещо със самия Путин.

Действа ли Путин рационално и може ли да се планува идната му стъпка? Въпросът е за 1 милион $.  Докато се търси отговора, съветският президент ще е ангажиран да отмъщава, преглъщал години наред пренебрежителното отношение на Запада. А заповедта му, обвързвана с слагане в нараснала подготвеност на нуклеарните сили на Русия, ще продължи да накланя мислите в посока ирационалност.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР