Подсектор Пчеларство“ ще получи финансова помощ по подмярка 22.1Извънредно временно

...
Подсектор Пчеларство“ ще получи финансова помощ по подмярка 22.1Извънредно временно
Коментари Харесай

Зам.-министър Неделков: Пчеларството ще бъде подкрепено по извънредната помощ за Украйна през 2023 г.

Подсектор " Пчеларство “ ще получи финансова помощ по подмярка 22.1 " Извънредно краткотрайно подкрепяне за аграрни стопани, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ през 2023 година Това съобщи заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков при откриването на 20-то издание на Международното ревю " Пчеларство – Плевен 2023 “. " Освен секторно подкрепяне, Министерството на земеделието оказва финансова поддръжка на сектора и при осъществяване на събития като днешното. Всяка година се отделят сред 1,5-2 млн. лв. за такива изложби “, добави още доцент Неделков.

Заместник-министърът на земеделието означи, че пчеларството е единственият подсектор от отглеждането на животни, който до края на 2022 година беше подкрепян посредством независима стратегия. " Секторът бе финансиран както с европейски, по този начин и със средства от националния бюджет, като за целия интервал на използване на програмата, от 2008 година досега, е изплатен финансов запас в общ размер на над 65 млн. лв. “, изясни доцент Неделков. И посочи, че единствено за последната Програма 2020-2022 година изплатената финансова помощ възлиза на 18,543 млн. лв., като по този метод е реализиран най-високият % на усвояемост на бюджета – 82 %.

Крум Неделков напомни още, че през предходната година секторът бе подсилен с спомагателни 8 млн. лв. за превъзмогване на последствията от отрицателното икономическо влияние на COVID-19, като на пчелно семейство помощта бе по 13 лв. на кошер. Аграрният заместник-министър разяснява още, че поради усложнената външнополитическа конюнктура, обвързвана с войната в Украйна, която оказва отрицателно въздействие върху стопанската система, на пчеларите бе отпусната и спомагателна финансова помощ по 24 лв. на пчелно семейство.

" През последните години пчеларството у нас сензитивно промени своя образ, като от активност, осигуряваща различна претовареност за популацията в селските региони, се трансформира в динамично разрастващ се подсектор на българското земеделие, с експортна ориентировка и имидж “, разяснява още той.

Заместник-министър Недеков уточни, че за последните две години данните в България за смъртността при пчелите е относително висока, само че това, което страната може да прави е да подкрепя бранша. " Министерството на земеделието има система, посредством която пчеларите се известяват за всички пръскания. Преди две седмици изпратихме писмо до шефа на Българската организация по сигурност на храните за осъществяване на надзор на нерегламентирани пръскания, както и за всеобщи инспекции за нерегламентираната приложимост

Министерство на земеделието София - 1040, бул. " Христо Ботев “ 55 Дирекция " Връзки с обществеността и протокол " Тел.: 02 98511 226; 02 985 11 196 e-mail: [email protected] на препарати за растителна отбрана или за потребление на такива в по-големи количества. Очаквам до края на месец февруари да бъдат докладвани резултатите от осъществения надзор “, обясни заместник-министър Неделков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР