Подпорна стена се срути след проливните дъждове във Варна. Вследствие

...
Подпорна стена се срути след проливните дъждове във Варна. Вследствие
Коментари Харесай

След пороя във Варна: Срутена подпорна стена и велоалея затрупаха 5 автомобила

Подпорна стена се срути след проливните дъждове във Варна. Вследствие на това е пропаднала велоалея и са затрупани пет автомобила. При рухването на подпорната стена е било съборено и едно дърво. Инцидентът е станал в ранните часове на днешния ден и няма потърпевши хора.

Очевидци описаха, че към 4 часа сутринта се чул мощен екот, само че никой не обърнал внимание, тъй като в това време над Варна се изливал проливен дъжд. Едва сутринта разбрали какво се е случило.



" Колата е затрупана откъм гърба с камъни, дървото е паднало. Не знам какви са вредите, ще ги видя като я дръпна ще видя вратите и изобщо какво се случва с колата ", описа Галина Лефтерова.

Подпорната стена, построена от бетонови блокчета е била издигната преди повече от 40 години и оттогава не е била ремонтирана. Преди 5 години пък върху нея е направена велоалея, само че стената не е била укрепена.



Собствениците на потърпевшите коли настояват, че в подпорната стена е имало голяма цепнатина. Въпреки че са подавали сигнали в районната администрация, досега не са били взети никакви ограничения.

" Направиха рисково тази велоалея зад тила ми и качиха един огромен валяк, който тежи няколко тона и когато пусна вибрацията, направи една огромна цепнатина по продължението на цялата стена и за тези 5 години дъжд, сняг, вятър всичко това си оказа въздействието ", изясни Йордан Демирев.



" Може и тогава валякът да я е откъртил, когато се е валирал асфалтът, само че е в резултат на дъждовете и некачествената подпорна стена. Сега ще изградим уповавам се нова бетонна подпорна стена ", означи Христо Христов, кмет на регион " Младост ".

Експерти от регион " Младост " описаха вредите по колите, а пострадалите се заканват да съдят общината.



" Общината е отговорна, общината е сключила контракт с компанията реализатор на велоалеята и изобщо на целия този сектор и някой би трябвало да понесе отговорност ", счита Галина Лефтерова.



" Хората ще получат протоколи за развалените коли, тъй като никой няма застраховка. Всички имат единствено гражданска и мисля, че в един диалог с общината този въпрос може да се реши. Тоест да бъдат обезщетени по някакъв метод ", разяснява Христо Христов, кмет на регион " Младост ".



От Община Варна оповестиха, че когато се построи новата стена, ще бъде възобновена и велоалеята.

Текст: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР