Подписан е договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по

...
Подписан е договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по
Коментари Харесай

Проект ще подобрява безопасността на плавателността по Дунав в регион Кълъраш-Силистра

Подписан е контракт за даване на безплатна финансова помощ по Програма Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 година, за финансиране и осъществяване на план "Improving safety of navigability on Danube river in the Calarasi - Silistra cross - border region - възстановяване сигурността на плавателността по река Дунав в трансграничния район Кълъраш - Силистра ". Това оповестиха от общинската пресслужба в крайдунавския град.
Партньори в плана са Окръжният съвет в Кълъраш - Водещ сътрудник, Община Силистра - Партньор 2, и Община Кълъраш - Партньор 3. Общата парична стойност, с която ще рацполагат те е в размер на 5 946 041.76 евро. Безвъзмездната финансова помощ за Община Силистра е 1 999 999.32 евро и съфинансиране 2% в размер на 40 019.98 евро.

Проектът ще се извършва в границите на 36 месеца от датата на сключване на контракта, което стана на 29 март. С него ще се усъвършенства плавателността по река Дунав в трансграничния район Кълъраш - Силистра посредством обезпечаване на избрани условия за сигурност на хората. В рамките на плана ще се извършват някои действия, с които ще бъде усъвършенстван плавателния воден път, свързващ двата крайдунавски града, както и такива за възстановяване на инфраструктурата от двете страни на река Дунав. Целта е да се поддържа плавателността по второстепенния ръкав на реката, както през зимата, по този начин и през лятото, когато водата падне под нормалното равнище. В плана се планува да бъдат основани две речни станции, по една за всяка страна на река Дунав и поддържане на две лодки, които ще бъдат закупени за транспорт на пасажери.

В последна упованията са с осъществяването на този план да се усъвършенства транспортната сигурност по водните транспортни направления.

Припомняме, че преди седмица България и Румъния се договориха да създадат предпроектни изследвания за местоположението на бъдещия трети мост над река Дунав. Предстои страните да се спогодят за една от петте местоположения, измежду които е и регионът на Силистра – Кълъраш, а останалите са Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов – Зимнич и Русе - Гюргево. Това излиза наяве от одобрения от българското държавно управление Меморандум за съгласие сред държавните управления на двете страни за осъществяване на взаимни начинания за възстановяване на изискванията за мореплаване в общия българо-румънски сектор на река Дунав и за транспортната съгласуваност сред двете страни.

Северната граница на България е напълно с Румъния. В сектора от устието на река Тимок до Силистра тя е по талвега на река Дунав в продължение на 470 километра. В момента връзката сред двете страни става посредством двата комбинирани - за влакове и коли, моста. Единият е "Дунав мост ", открит през 1954 година като "Мост на дружбата ", е сред Русе и Гюргево. През него минава главният поток коли към Европа. Дължината му е 2.8 км, минава на височина от 30 метра над водата. За времето си той е бил най-големият смесен мост (с железопътна линия и за авто трафик) в Европа. Строен е 2.5 година от България и Румъния в съдействие с тогавашния Съветски съюз.

Другото оборудване е Мостът "Нова Европа ", прочут и като "Дунав мост 2 " - пътен и жп мост над река Дунав, който свързва градовете Видин и Калафат. Той е в употреба от юни 2013-а. Проектът е част от Паневропейския транспортен кулоар №4 и има основно значение за цялата югоизточна транспортна ос на Европа и на трансевропейската транспортна мрежа с опциите за смесен превоз и за прекачване на избрани размери трафик от шосе на железница. С построяването му се очакваше транспортната мрежа на България значително се отвори и интегрира по-тясно в европейските пътища, което не се случва за момента заради незавършена инфраструктура и от българска и от румънска страна. Мостът е с дължина 1971 м, като включва по две пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР