Подобно на своите колеги по света, и българските учени търсят

...
Подобно на своите колеги по света, и българските учени търсят
Коментари Харесай

Българско изобретение: Робот за дезинфекция срещу Covid-19

Подобно на своите сътрудници по света, и българските учени търсят разнообразни решения, както за превъзмогване на пандемията от Covid-19, по този начин и за облекчение на живота с нея. Едно скорошно наше откритие има опция да подкрепи значително всекидневието на медиците на първа линия, осигурявайки им здравословна и чиста работна среда.

Когато избухва епидемията, учените от Института по роботика към Българска академия на науките си слагат въпроса, по какъв начин посредством научното познание да се окажат потребни. И им хрумва концепцията да трансфорат самозадвижваща се прахосмукачка в робот за стерилизация посредством UV лъчи. Изобретението може да се употребява за автоматизирано обеззаразяване на болнични пространства, в това число и на отделения с ковид, а също на детски градини, учебни заведения, домове.
Ние надграждахме върху една прахосмукачка робот, защото трябваше да реагираме бързо в тази обстановка, споделя помощник Мартин Ралчев от Института по роботика при Българска академия на науките:

" Така с познати софтуерни средства осъществихме нещо ново и потребно. Разглобихме прахосмукачката робот, променихме логиката и скоростта на задвижването й и добавихме датчик за сканиране и ултравиолетово излъчване. Разбира се, пред робота има някои ограничавания, да вземем за пример не може да слиза по стълби. Но той сполучливо обеззаразява пространствата в коронавирус отделенията и може да минава под леглата на болните и по коридорите на лечебните заведения без никакъв проблем ".

Съоръжението съдържа детайли на изкуствен интелект, а посредством основния си съставен елемент - излъчвател на твърдо ултравиолетово излъчване, сполучливо обезврежда многорезистентни и супербактерии, гъбички, спори и вируси. UV лъчите се насочват само към подовете на помещението, защото 80% от болестта с ковид се локализира в тях.

" Роботът обеззаразява, без да употребява течни химикали и дезинфектанти, които са много скъпи на пазара, изяснява Мартин Ралчев. Освен това не замърсява околната среда и щади хората с астма, с алергии, в това число домашните любимци. Не се постанова да се употребяват защитни очила и да се напущат пространствата в процеса на UV обработката, защото се облъчват единствено повърхностите ".

Изобретението няма да размени изцяло доброволците в лечебните заведения, които дезинфектират коридорите и другите пространства посредством пръскачки, само че ще облекчи работата им. В момента роботът може да се движи четири часа без спиране и да обработва до 400 кв. м. повърхност. Предстои усъвършенстването му с нови функционалности - да вземем за пример, да придвижва медикаменти в инфекциозните отделения, с цел да няма директен контакт сред медицинския личен състав и инфектирания пациент.

Роботът към този момент е регистриран в Патентното ведомство и сега се търси кой да го създаде.

" Надяваме се да намерим производител с подобаващ завод или цех, защото Българска академия на науките не е в положение да възпроизведе този робот. Ние можем единствено да покажем метода, по който сме построили този първообраз. Оттук нататък някой производител би трябвало да предяви предпочитание, а ние ще му предоставим документите изцяло безплатно. Готови сме да помогнем и в индустриална среда, да отидем на място, стига да има предпочитание роботът да се направи в продуктова серия ", споделя още Мартин Ралчев.

Учените имат намерение да подарят прототипа на своя робот за стерилизация на някоя болница. Ако се откри производител, изобретението има възможностите да навлезе в необятна приложимост, защото цената му е едвам към 400 лева

Роботът е разработка на четиричленен екип от Института по роботика дружно с Центъра за подготвеност QUASAR - доцент Август Иванов, акад. Чавдар Руменин, проф. Сия Лозанова и ас. Мартин Ралчев.

Снимка: БАН
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР