Подобно на неразгадана мистерия, винаги е имало нещо мътно в

...
Подобно на неразгадана мистерия, винаги е имало нещо мътно в
Коментари Харесай

Трите неизвестни на съвременната рекламна епоха

Подобно на неразгадана тайнственост, постоянно е имало нещо мътно в рекламата. От Финиъс Тейлър Барнъм (американски шоумен, основал пътуващ цирк за " мистификации и рядкости " - бел. ред.) и неговото " Мамутско дебело бебе: единствено на три години, тежащо 88 кг " до " обяд на три мартинита " в зората на телевизионната епоха по този начин и не беше напълно ясно дали рекламистът е актьор, академик, чаровник със здрав черен дроб или просто лъжец. Въпреки цялото духовитост и ловкост на Медисън авеню икономическият цикъл имаше доста по-пряко влияние върху разноските за реклама. И беше цяло знамение, че фирмите въобще прегърнаха този метод. Още през далечната 1904 година американското списание Atlantic написа, че към 75% от рекламите не се изплащат, само че останалите 25% печелят толкоз добре, че " надали има предприемач, който може да стои безучастно ".

В цифровата епоха догадките трябваше да останат в предишното. Потребителските идентификатори, технологията за следене на устройства и електронната търговия, обработващи милиарди транзакции дневно, трансфораха таргетирането в точни удари с дрон, а не в изстрели със противоречив триумф. Разходите понижиха и милиони онлайн бизнеси, вместо да наемат пространства, трансфораха цифровите реклами в жълти страници на стероиди. Хората прекарват от ден на ден време залепени за екраните си, давайки на рекламодателите и повече поле да ги съблазняват. Резултатът е замайващ напредък. Според компанията за изследвания MoffettNathanson делът на цифровата реклама от информационния пазар е повишен от 27% от всички пари за реклама в Америка през 2015 година до 52% (телевизията, втората по величина категория, е намаляла от 42% на 33%). До скоро главният въпрос, задаван на Уолстрийт, не беше дали пиршеството ще продължи, а какъв брой скоро делът на цифровата реклама ще доближи 80%.

За първи път в края на октомври тези убеждения се опровергаха. На 21 октомври Snap, платформа за шерване на фотоси, разкри, че през третото тримесечие е била хваната натясно от новите ограничения за дискретност, въведени от Apple, които разрешат на потребителите на iPhone и други нейни устройства да спрат рекламодателите да ги наблюдават в мрежата. Въпреки че приходите от 1.07 милиарда $ не бяха надалеч под упованията, Snap загуби една четвърт от цената си за един ден. Фейсбук, колосът в обществените мрежи, регистрира 28.3 милиарда $ доходи от реклами, една трета по-високи от миналата година, което също е по-ниско от предстоящото. Платформата ще би трябвало да усили разноските си през идната година частично с цел да усъвършенства своите техники за таргетиране и премерване и да противодейства на рестриктивните мерки на Apple.

Alphabet, компанията - майка на Гугъл, преодоля наклонността, отчитайки през третото тримесечие най-високия си растеж на продажбите от повече от десетилетие насам. Търсачката, източник на съвсем всичките доходи от реклами, наподобява ваксинирана против измененията на Apple.

За всички тях пазарът за цифрова реклама към момента наподобява витален. Но другият метод, по който се показват, повдига три огромни въпроса за бъдещето на рекламата. Въпреки цялото усещане за точност, промишлеността на цифровата реклама е по-мътна от всеки път.

Първият се отнася до връзката сред рекламата и икономическия напредък. Мартин Сорел, ръководител на рекламната организация S4 Capital, отбелязва, че цифровата реклама елементарно превъзхождаше своите аналогови съперници по време на пандемията, което демонстрира спиране на вековната връзка с Брутният вътрешен продукт заради структурната смяна, че стопанската система се реалокира онлайн. Но дали тази смяна ще продължи е въпрос на очаквания, а не на обстоятелства. Икономическите фактори може да се появят още веднъж. Както Фейсбук, по този начин и Snap обявиха, че компликациите във веригите за доставки ще понижат тласъците за реклама в доходоносния празничен интервал заради по-малко артикули по рафтовете. Освен това, даже и връзката с Брутният вътрешен продукт да се е разпаднала, наподобява, че онлайн рекламите са тясно свързани с растежа на електронната търговия, която съгласно Фейсбук се забавя с избледняването на пандемията. В Америка има от ден на ден доказателства, че доверието на потребителите понижава, което може да повлияе на един от най-големите фактори, за които се счита, че подхранват рекламния взрив - детонацията на нови бизнеси, доста от които дребни онлайн търговци на дребно.
Капитал - брой 45
Втората незнайна е степента, до която потребителите ще продължат да толерират рекламодателите, които ги преследват. Според компанията за разбор на приложения Flurry единствено един от всеки пет консуматори на приложения е избрал да бъде проследяван, откогато през април беше пуснат ъпдейтът iOS 14.5 на операционната система на Apple и им даде опция да избират. Това допуска мощно приемане на концепцията на поверителността, което оправдава предчувствията на Apple. Въпреки това Apple може да се облагодетелства за сметка на своите съперници. Потвърждението за събиране на данни от потребителите се отнася единствено за приложения на трети страни. Междувременно рекламният бизнес на Apple процъфтява, изключително във връзка с търсачката в App Store, съгласно капиталовата компания Bernstein. Нещо повече - нейният напън за дискретност предизвика съперници като Фейсбук да тръгнат в друга посока на виртуална действителност и 3D цифрови светове, които назовават метавселена, с цел да основат паралелна галактика на тази, доминирана от Apple. Марк Шмулик от Bernstein назовава такива подходи " оградени градини ". Ако потребителите схванат, че това е просто метод да ги бомбардират по-добре с реклами, градините ще се усещат повече като затвори.

Третата неопределеност са компаниите, които заплащат за всички реклами. Технологичните колоси показват малко детайлности за това от кое място идват, какъв е размерът на компаниите и защо харчат парите си. Резултатът е доста обезсърчаващо следствие и догадки. Брайън Визър от GroupM, най-голямата група от медийни организации в света, пресмята на база данните за адресите на заплащания към Фейсбук, че разноските за реклама в обществената мрежа на китайски производители, които продават в чужбина, тази година са близо 10 милиарда $. Той показва данни на трети страни, които допускат, че повече от 40% от продавачите в Amazon са от Китай, само че от Amazon не разкриват такава информация. Има нищожни доклади, които показват количеството на дребните по отношение на огромните рекламодатели и дали те заплащат за реклама, обвързвана с марката, или за директни продажби. Индустрията остава мътна както постоянно.
От сиви костюми към фланелки
Платформите дават обещание точност на своите рекламодатели въз основа на потребителските данни. Но те не съумяват да разкрият задоволително информация, с цел да дадат опция на външни лица да преценяват стабилността на манията по цифровите реклами. Резултатът, споделян от мнозина в промишлеността, е безкрайният оптимизъм, че пазарът ще продължи да пораства безпроблемно. Последните седмици обаче водят до преразглеждане на тази мисъл.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Подобно на неразгадана тайнственост, постоянно е имало нещо мътно в рекламата. От Финиъс Тейлър Барнъм (американски шоумен, основал пътуващ цирк за " мистификации и рядкости " - бел. ред.) и неговото " Мамутско дебело бебе: единствено на три години, тежащо 88 кг " до " обяд на три мартинита " в зората на телевизионната епоха по този начин и не беше напълно ясно дали рекламистът е актьор, академик, чаровник със здрав черен дроб или просто лъжец. Въпреки цялото духовитост и ловкост на Медисън авеню икономическият цикъл имаше доста по-пряко влияние върху разноските за реклама. И беше цяло знамение, че фирмите въобще прегърнаха този метод. Още през далечната 1904 година американското списание Atlantic написа, че към 75% от рекламите не се изплащат, само че останалите 25% печелят толкоз добре, че " надали има предприемач, който може да стои безучастно ".В цифровата епоха догадките трябваше да останат в предишното. Потребителските идентификатори, технологията за следене на устройства и електронната търговия, обработващи милиарди транзакции дневно, трансфораха таргетирането в точни удари с дрон, а не в изстрели със противоречив триумф. Разходите понижиха и милиони онлайн бизнеси, вместо да наемат пространства, трансфораха цифровите реклами в жълти страници на стероиди. Хората прекарват от ден на ден време залепени за екраните си, давайки на рекламодателите и повече поле да ги съблазняват. Резултатът е замайващ напредък. Според компанията за изследвания MoffettNathanson делът на цифровата реклама от информационния пазар е повишен от 27% от всички пари за реклама в Америка през 2015 година до 52% (телевизията, втората по величина категория, е намаляла от 42% на 33%). До скоро главният въпрос, задаван на Уолстрийт, не беше дали пиршеството ще продължи, а какъв брой скоро делът на цифровата реклама ще доближи 80%.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР