Подобно на мнозина сгреших относно абонаментния модел на медиите. Мислех,

...
Подобно на мнозина сгреших относно абонаментния модел на медиите. Мислех,
Коментари Харесай

Какво уби бизнес модела на медиите

Подобно на мнозина сгреших по отношение на абонаментния модел на медиите. Мислех, че допустима скица за абонаменти може да бъде: една за национални медии, в диапазона сред 12 $ и 20 $ на месец, друга, по-евтина (между 5 $ и 9 $ на месец), за локални вести и трета за профилирано наличие, без значение дали е бизнес или издания за свободно време.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Сгреших. Последните изследвания демонстрират, че на множеството пазари единствено 10% от читателската аудитория е подготвена да заплати за онлайн наличие, само че и приблизително има място за един-единствен заплатен медиен абонамент на един консуматор.

Преминаването им в онлайн среда сложи новините в директна конкуренция с всичко останало. Новини, обществени медии, видео по поръчка (video-on-demand), игри в този момент се борят за систематизиране на потребителските разноски и време.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 1. Колко харчим (или по какъв начин Netflix изяжда онлайн новините)

В Съединени американски щати за интервала 2015–2017 година междинният приход преди облагане с налози е повишен с 5.6%. В същото време парите, изразходвани за развлечение във всичките му форми, нарастват с 12%. Това е два пъти по-висок % от този на прихода и четири пъти по-висок от инфлацията за интервала по данни на Службата по трудова статистика (Bureau of Labor Statistics - BLS).

Сега дано ограничим това до сегмента на видео по поръчка (Netflix, Hulu и т.н.), и то в кратковременен проект. За интервала 2017–2019 година, до момента в който инфлацията беше 4.5%, разноските, отпуснати за абонаменти за видео по поръчка, скочиха със 17.5%. За най-заможните семейства в Съединени американски щати данните на BLS демонстрират растеж от 159% в разноските за видеострийминг за интервала 2013–2016 година

Разбира се, наклонността е световна. В Швеция, където потресаващите 27% от хората заплащат за онлайн вести, те харчат по-малко от 16 $ на месец за цифров абонамент и по-малко от 8 $ за печатни медии. И приказваме за богата страна с висока медийна просветеност.

Във Франция разноските за абонамент за видео по поръчка са нарастнали със 73% сред 2008 година и 2017 година, най-много движени от Netflix, макар че Canal+ вкара този род през 1984 година Но мощната отбрана на канала в конкурентната среда го ограничи както в нововъведенията, по този начин и във опцията за схващане на потребностите на потребителите.

Разходите за мобилни проекти следват идентична наклонност - нарастват по-бързо от инфлацията. Отново, най-заможните семейства в Съединени американски щати харчат приблизително 1754 $ през 2017 година, което съставлява нарастване с 22% за четири години, съвсем петорна инфлация.

При множеството от гореизброените приказваме за разноски, които не са съществували преди 15 или 20 години. Оттук идва и ужасният резултат на ножица за новинарския бранш.

2. Прекарано време

Идентичен сюжет се разви и за времето, отделено за ползване на медии.

Между 2010 година и 2018 година ежедневното четене на вестник понижава на половина, от 25 на 12 минути, до момента в който четенето на списания понижава с 38% от 24 на 15 минути.

В същото време сред 2010 година и 2018 година потреблението на мобилни устройства доближи от 8% от минутите, прекарани в разнообразни медии (радио и телевизия не се включват), до солидна една трета от времето на медиите.

Следователно и разноските за реклама доста се трансформираха.

Проблемите на печата не са завършили. Времето, прекарано на десктоп и мобилни устройства, е синхронизирано с рекламите. Печатните издания обаче към момента притеглят 7% от разноските за реклама единствено за 3% от прекараното време на потребителите в тях. Затова имат още доста за губене.

3. Заключения (засега)

Един-eдинствен абонамент на домакинство ще се трансформира в система " спечелилият печели всичко ", в която няколко марката ще ограбят всички останали. Не повече от пет компании на всеки пазар могат да останат в читателското полезрение и да поддържат обилни нюзруми.

Останалите към момента са изправени пред доста стесняване. Повечето редакции няма да разполагат с задоволително запаси за огромен обсег и ще би трябвало да се концентрират върху това, което клиентите им ценят повече, като локално, профилирано или обвързвано с услуги наличие.

Парите и времето са повече от всеки път преплетени. Медиите, които съумеят да убедят своите читатели, че цената, която желаят, е за да спестят скъпото им време, ще имат мощно стойностно предложение (това е теренът на The Economist например).

Дните на печатните медии са преброени. Ежедневните вестници по-добре да се примирят и да се преориентират към мощни седмичници, популяризирани по доста усъвършенстван метод, съчетани със мощни уеб сайтове и приложения.

Фредерик Филу e създател в блога за медии, технологии и бизнес модели Monday Note. " Капитал " разгласява текста с негово позволение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР