Подобно и всички животни, така и прасетата са предразположени към

...
Подобно и всички животни, така и прасетата са предразположени към
Коментари Харесай

Болести по прасетата

Подобно и всички животни, по този начин и прасетата са предразположени към някои заболявания, които могат да станат повода даже за бързото заличаване на целия ви добитък. Ето за кои заболявания при прасетата да следите.

1. Червенка

Ваксинирането на прасетата е добра предварителна защита против болестта, като това докара и до намаляването на случаите през последните години. В огромните ферми прасетата даже се имунизират едновремено против това заболяване и против парвовироза, само че с цел да е безвредно това е от особена значимост технологията на развъждането на свине. Това значи, че в случай че прасетата се имунизират от тези заболявания, то следва те да не се подлагат на внезапни температурни съмнения, а също по този начин добитъка да е изолиран от бездомните животни.

2. Спирохетната диария

Понякога може да остане незабелязана в огромните ферми, като постоянно към главният признак на болестта, а точно диария при прасетата, се прибавя и това, че може да е налична кръв в изпражненията на животните. Един от главните проблеми в тази ситуация е дехидратацията, което може да е много рисково.

3. Едемна болест

Днес случаите на това свинско заболяване са доста намалели и най-често то се среща в дребните ферми, където храненето на прасетата не е усъвършенствано и не всеки път се следи добре за здравето на добитъка.

4. Късните диарии

Както може би ви подсказва и името, това се случва на късен стадий след отблъскване на прасенцата, а точно след 10-дневна възраст. Една от честите аргументи за това положение е това, че в помещението, където са дребните не е задоволително топло или пък при маломлечието на майките. Доста положителни и позитивни резултати дава третирането против кокцидиоза, като по тази причина този профилактичен метод се ползва постоянно във фермите.

5. Ентеротоксикоза (E.coli)

 Прасенца

Често повода за това заболяване при домашните прасета е неприятната хигиена на добитъка или пък простудните болести при животните. Днес случаите на тази болест са доста намалели и изключително в по-големите ферми, като това се дължи точно на положителната хигиена, само че и на постоянните имунизации, които се правят на добитъка.

6. Болестта на Ауески (БА)

Заболяването се среща много по-рядко, а точно съпоставяне с преди 10-на години, като клиничните му признаци са много очевидни. Също по този начин през днешния ден се ползва имунизация против БА, като тя се организира по сгъстена скица. Въпреки това е значимо да се следи за здравословното положение на животното, защото заболяването може да се придвижва по аерогенен път и бързо може да се зарзи целия добитък, в това число прилежащия.

7. Класическа чума

За благополучие през днешния ден случаите на заболяване чума при свинете са доста намалели, като това важи, както за дивите, по този начин и за домашните животни. Именно по тази причина в профилактични цели е значимо да се правят постоянни клинични прегледи и разбори, както и да се прави имунизация на добитъка.

Балансираното хранене е значима част от грижите ви за животните, в случай че сте фермери. Заедно с това обаче би трябвало да сте деликатни и да наблюдавате добитъка ви за някакви клинични прояви на неразположение, които могат да са сигурен симптом на някакво заболяване в стадото. Не подценявайте и постоянните имунизации, които са отлична предварителна защита против някои от заболяванията при добитъка през днешния ден. Те са от изгода за здравето на прасетата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР