Подобни твърдения предизвикват стрес у гражданите и у бизнеса, а

...
Подобни твърдения предизвикват стрес у гражданите и у бизнеса, а
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Време е да преминем към прогресивно подоходно облагане

" Подобни изказвания провокират стрес у жителите и у бизнеса, а това от своя страна води до взимане на недомислени решения, до опашки пред обменните бюра и надлежно до повишаване на валутата ", разяснява той.

 

Станислав Младенов добави, че предлагането от страна на Министерство на финансите за облагане с налог от 33% на по този начин наречената свръхпечалба на компаниите би трябвало доста деликатно да бъде премислено. " Прилагането на сходна мярка изисква огромна точност. Изключително значим е механизмът, по който ще бъде образувана тази свръхпечалба.

 

Това, което оферират от Министерството на финансите, не мисля, че следва икономическата логичност, разяснява той. - Когато формираш в допълнение директно взимане от облагите на производителите, на процедура ги наказваш по тази причина, че са се справили добре по време на рецесията, провокирана от пандемията от Covid-19.

 

Наказваш тези, които са вложили в машини, уреди, съоръжение и по този метод са нараснали продуктивността на труда, т.е. рентабилността си ".

 

Икономическият специалист на Българска социалистическа партия - София е безапелационен, че тъкмо в този миг би трябвало да се види ролята на страната като индивид, който ръководи дейно и с мисъл данъчната система. " Изключително незаслужено е да бъдат облагани с спомагателен налог индустриалните предприятия, съобщи Младенов. - Има обаче браншове като енергетиката, като търговията с горива, в които налог свръхпечалба би бил изцяло обективен.

 

При налагането на тази мярка от Министерство на финансите би трябвало да създадат секторна диференциация. Разбира се, когато страната е в рецесия, една от главните ограничения за излизане от нея е налагането на спомагателни вземания под формата на налози ".

 

Станислав Младенов е уверен, че тъкмо в този момент е времето за смяна в данъчна
система в България и за въвеждане на прогресивното подоходно облагане. " Това е типично ляв метод в данъчната система, който в тази тежка рецесия би бил доста потребен, разяснява още той. - Не е редно облагите от 10 000 лв. от произвеждане и от 1,5 милиона от ходатайство да бъдат облагани с една и съща данъчна отговорност. Никак не е заслужено ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР