подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала

...
подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала
Коментари Харесай

Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото

подкрепя възпитаници от горните класове на гимназия да развиват капацитета си, помагайки им да се ориентират по-добре в морето от кариерни и университетски избори. В рамките на плана младежите могат да следват по-уверено фантазиите си и да повярват по-силно в тях, посредством препоръките на ментори, с които реализират периодически срещи. Програмата за самостоятелно менторство е основана през 2013 година от група другари, обединени от участието си в Асоциация на българските водачи и бизнесмени – ABLE. За това по какъв начин се е развила тя оттогава до през днешния ден, беседваме с Николай Николов - планов водач на ABLE Mentor.
 
Здравейте, представете се накратко.
 
Казвам се Николай. През последните 6 години влагам от ден на ден време в това да поддържам младежи в кариерния им избор и реализирането на техни хрумвания или фантазии. Всеки човек би трябвало да изпитва задоволство от решенията, които взима, а едно от най-важните е изборът на специалност. То е определящо за нашето благополучие, естетика и баланс. Затова и работя за това да виждам повече млади, стабилно уверени в себе си хора, които не се опасяват да работят, с цел да реализират фантазиите си. Реализирам тази си задача дружно с десетки доброволци посредством програмата ABLE Mentor, на която съм планов водач през последните 3 години и половина.

В свободното си време обичам срещите с другари, с които споделяме общи полезности. Обичам да се сюрпризирам и опитвам, най-много с разнообразни усети. От няколко години преоткрих кафето и неговите вкусови качества. От тогава се интересувам от произхода на това, което пия - къде е отгледано, през какъв развой е минало, по какъв начин е изпечено и смляно и още елементи, които въздействат върху качеството на крайния артикул. Но най-хубавото кафе е споделеното с другари. Обичам и да бъда в планината. Да откривам нови места и нови гледки, а по-късно да се връщам. Затова и преди три години изминах най-дългия планински маршрут в България по билото на Стара планина. Обичам пътешествията, най-много тези към самия себе си.
 
Кога и по какъв начин се появи концепцията за основаването на плана ABLE Mentor?
 
Програмата стартира през 2012 в границите на ABLE - неправителствена организация, която има за цел да развива предприемачество, водачество и гражданско общество в България. В началото ABLE Mentor се организира под формата на лекции в учебно заведение, изнасяни от членове на организацията, които имат за цел да оказват помощ на учениците да излизат по-осъзнати и по-подготвени за живота след гимназия. След време този формат бива сменен от концепцията за самостоятелно менторство, в която всеки възпитаник работи самостоятелно със своя наставник по определен от ученика план. През февруари 2013 година започва и първият сезон на ABLE Mentor в сегашния формат.
 
Какъв е ползата към платформата и какъв брой души се включиха в нея към днешна дата?
 
ABLE Mentor набира от ден на ден известност, като до този миг през програмата са минали повече от 1500 участници в дванадесет разнообразни града в страната, а от септември 2019 стартирахме и първия онлайн сезон на ABLE Mentor за да достигнем и до възпитаници в по-малки обитаеми места. В този миг организираме третия сезон на ABLE Mentor Online, като досега са се присъединили възпитаници от Сливен, Добрич, Кюстендил, Русе, Харманли и даже село Галиче. Имали сме ментори, които преодоляват териториалните граници, като вземат участие в онлайн сезона от градове като Милано, Дъблин, Мюнхен, Глазгоу и Копенхаген.
 
Какво наложи потребността от самостоятелно менторство в помощ на просветителната система в България?
 
ABLE Mentor започва като концепция на съидейници с обща визия за съответно усъвършенстване в средата, в която живеем. Все отново ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото, а огромна част от това е изборът на подобаваща специалност, която да ни дава опция да използваме мощните си качества. Менторството е страховит метод да идентифицираме мощните си страни и да научим повече за специалностите, от които се вълнуваме. Менторството дава опция на учениците да осъществят даже личен план, посредством който да натрупат опит, да разпознаят силите си и да основат контакти и другарства.
 
Разкажете ни повече за подбора на менторите. Хора с какъв професионален профил се включиха досега в ABLE Mentor?
 
От самото начало на ABLE Mentor преди 7 години, при подбора на менторите за нас приоритет са били желанията и стремежите на учениците, които се включват в програмата. Те аплайват посредством нашия уебсайт, като ни споделят информация за своят професионален и доброволчески опит, мотивация, обичани занимания в свободното време. Това ни разрешава да подберем точния човек за всеки възпитаник. Всеки кандидатствал минава изявление с член на нашия екип, а утвърдените за ментори  минават и образование.

В програмата се включват експерти от разнообразни организации в страната. Имаме ментори от интернационалните компании с представителства у нас, хора на свободна процедура, даже и такива от държавната администрация. Разчитаме доста на професионалната помощ на кариерни консултанти, както и на HR експерти, които да поддържат учениците в търсенето на подобаващата за тях професионална реализация. Много дизайнери, артисти и други хора на изкуството също демонстрират интерес към менторската роля. Най-важни за нас са учениците и техните ползи и желания, като сортираме подобаващите ментори на тази база.
В програмата се включват експерти от разнообразни организации в страната. Имаме ментори от интернационалните компании с представителства у нас, хора на свободна процедура, даже и такива от държавната администрация. Разчитаме доста на професионалната помощ на кариерни консултанти, както и на HR експерти, които да поддържат учениците в търсенето на подобаващата за тях професионална реализация. Много дизайнери, артисти и други хора на изкуството също демонстрират интерес към менторската роля. Най-важни за нас са учениците и техните ползи и желания, като сортираме подобаващите ментори на тази база.


Как се случва процесът по менторство? Къде и по какъв начин се реализират срещите с учениците и в какво се показват те?
 
Всеки един сезон на програмата е с дълготрайност 3 месеца, в чиито рамки организираме 8 събития. Първата среща на всеки екип се случва по време на откриващото събитие за всеки сезон. Целта на това събитие е да дадем добър начален старт на екипите, да им помогне да стопят ледовете, да стартират пълноценна работа и да си слагат цели за трите месеца в програмата. След първичната им среща екипите сами дефинират динамичността на срещите си, като това зависи от плана на ученика, задачите, които са си сложили и времето, с което разполагат. Нашето очакване е екипите да се срещат най-малко един път в седмицата.
 
В допълнение към работата с ментора, организираме и специфични образования за учениците, които да им оказват помощ да развият основни личностни и професионални умения. За нас е значимо участниците да получат стойност, която да им даде начален подтик по пътя към техните фантазии. За организирането на тези образования работим в партньорство с хора като Гергана Маркова от “Марков лицей ”, Борис Христов от 356Labs и Цанислав Генчев от YOUth TALENTs.
 
От практиката: Дайте ни образец (или повече) за екип „ ментор-ученик ”, при който се вижда огромен реализиран триумф.
 
Един от значимите планове, чиито начален старт е дал ABLE Mentor, е филмът на Велислава Георгиева “Бягство към София.gif ”. Нейната история стартира от концепцията за роман за София, само че сега, в който наш представител влиза в учебното заведение ѝ, тя към момента не знае кой е подобаващият формат, в който да го опише. Едва при срещата с нейния наставник - Янчо Михайлов, тя взема решение, че нейният формат е киното. Това начинание не се побира в границите на един тримесечен сезон на ABLE Mentor. Работата по основаването на кино лентата лишава на Вели три години и макар трудностите и компликациите, тя приключва историята с премиерна прожекция пред цялостна зала в “Дом на киното ”.
 
Ето каква е нейната визия за наставник: “Менторът е човек, който ще те побутне да поемеш доста отговорност, която ще те изплаши, само че ще продължи да те бута в тази посока ти да я поемаш и да разчиташ най-вече на себе си. Той ще ти даде инструментариума – експертен механически или меки умения. Едновременно с това ще бъде човек, който, колкото пъти се откажеш, толкоз пъти ще те върне към първичната ти концепция и към искрата, и ще я вижда, даже когато си спрял ти самият да я виждаш.
Това е човек, който се трансформира под някаква форма в твой доста добър другар, и който, без значение какви хрумвания имаш, ще се опита да те поддържа, даже да не е в неговата експертна сфера. Ще ти остане другар и ще ти дава други, нови и разнообразни опорни точки за разсъждение. ”
 
Какво следва пред плана през тази образователна година?
Тази година стартираме Сезон 14 на ABLE Mentor. Както и през предходния сезон, ще работим в условия на неопределеност и много промени, подбудени от пандемията от Covid-19. Това постанова програмата да се организира напълно в онлайн формат. Междувременно ще продължаваме да описваме историите за смяната, до която може да докара менторството. Целта ни е да създадем платформа за диалог за менторските взаимоотношения и по какъв начин те се демонстрират в професионалния път и живота на всеки от нас.
 
Автор: Александра Цанкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР