Подкрепената от БСП кандидат за кмет на София Мая Манолова

...
Подкрепената от БСП кандидат за кмет на София Мая Манолова
Коментари Харесай

Манолова обяви, че поръчките за боклука на София вонят, ГЕРБ "подуши" некомпетентност

Подкрепената от Българска социалистическа партия претендент за кмет на София Мая Манолова и общински съветници от групата на ГЕРБ си размениха синоними на думи, описващи миризми, в предизборна замяна на обвинявания за положението на сметосъбирането в София.

Преди предизборната акция да е почнала тематиката за боклука се обрисува още веднъж да е водеща в политическото опълчване на претендентите да ръководят столицата през идващите пет години.

Манолова посетиднес сметището в Долни Богров и там съобщи, че на мястото се заравя модифициран отпадък - по-точно висококачествено гориво, което създава заводът за преправка на отпадък от отпадък. " В естествения свят от такова гориво се създава сила. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на отпадък, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани съгласно обещанията на кмета Фандъковa, " съобщи Манолова, която ще се яви на изборите като цивилен претендент (бел. ред. - цитатите на Манолова са по прессъобщение от щаба й)

По думите на Манолова всеки ден в депото се заравят по 300 тона от така наречен РДФ. " И както за множеството от нещата в София, и тук плащаме два пъти -ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преправяне на
модифицираното. Веднъж плащаме за преправка на боклука и произвеждане на това гориво - 27 млн. лева годишно. За това бунище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 млн. за горене на
останалите количества високотехнологично гориво в циментовите фабрики в Северна България ", пресметна Манолова.

По думите й на 20 септември следва да бъдат отворени офертите за две публични поръчки - за изгаляне на горивото и за превоза на създаденото гориво в завода за отпадък. " Видно от параметрите на тази поръчка, изгарянето ще коства на столичани годишно по 15 млн. лева, а превозът ще коства 5 млн., 27 млн. - заводът за отпадък, 3 млн. за това хранилище - общо 50 млн. лева ", пресметна Манолова. Тя дава обещание, в случай че бъде определена, въпросът с изгарянето на отпадъците да се реши на градски референдум.

" Ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят - направени в последния миг и свързани със сметосъбирането и боклука на София ", съобщи тя.

В отговор групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет излезе с позиция, съгласно която от изказванията на Манолова " замириса на неистини " и операции по тематиката боклуци.

Липсата на подготвеност и непознаването на този въпрос ясно проличава от направените изявления, в които се повтарят старите тези на Българска социалистическа партия, пишат съветниците от ГЕРБ и позволяват, че офанзивите са част от изискванията, които Българска социалистическа партия е сложила на Манолова в подмяна на поддръжката си.

" Явно госпожа Манолова не знае, че сега рекултивираме остарялото хранилище от времето на социализма край Долни Богров за превръщането му в зелена повърхност ", пишат представителите на ГЕРБ в ръководството на града.

" Заравянето на пари " се извършваше до 2009г., когато 100% от отпадъка се депонираше или балираше и складираше в разнообразни квартали с риск за здравето на софиянци. По това време ръководещата Българска социалистическа партия саботираше
построяването на завода по всевъзможен начин, а госпожа Манолова се изявяваше като нейно острие. Днес депонираме единствено 15% от отпадъците, а останалата част се оползотворява. Ефективното потребление на РДФ ще се реализира в София с построяването на трета фаза от системата, която ще създава електрическа и топлоенергия ", пишат съветниците на ГЕРБ.

В отговор на настояването на Манолова за референдум от ГЕРБ припомнят, че е имало публично разискване на целия развой по планиране и създаване на системата за отнасяне на боклуци, тематиката е съветвана с европейските институции, а планът има оценка на въздействието върху околната среда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (98)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР