Подкрепа и партньорство в работата по реализиране на стратегията за

...
Подкрепа и партньорство в работата по реализиране на стратегията за
Коментари Харесай

АИКБ подкрепя работата по стратегията за дигитализация на София

Подкрепа и партньорство в работата по осъществяване на тактиката за цифрова промяна на София обявиха на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова от Асоциацията на индустриалния капитал в България, провела се през днешния ден в Столичната община по предложение на асоциацията. Дигитализацията е в основата на възстановяване на услугите и качеството на живот. Тя е стратегически инструмент за стопанската система на града и дава опция за развиване на повече услуги, както за жителите, по този начин и за бизнеса, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

На срещата участваха зам.-кметът на София по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов, ръководителят на надзорния съвет на общинската организация за вложения и общински консултант Николай Стойнев и зам.-кметът по цифровизация, нововъведения и икономическо развиване Владимир Данаилов.

Кметът Фандъкова съобщи, че както е поела ангажимент, в Столична община е основан сектор цифровизация, нововъведения и икономическо развиване със заместник-кмет Владимир Данаилов.

Работим в няколко предпочитани стъпки: първо - най-използваните услуги, които не са цифрови да се цифровизират, да се модернизира системата и да се усили броят на цифровите услуги, нужни на жителите и бизнеса. Важна стъпка е администрацията на общината да не изисква от жителите и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна инспекция, сподели кметът Фандъкова. Тя напомни развиването на цифровите услуги за бизнеса посредством уеб страницата на Направление „ Архитектура и градоустройство “.

В направлението се оферират електронни услуги като „ Издаване на уверение за организационен статут “ и следва стартиране на още 3 нови електронни услуги: Електронно заявление за издаване на позволение за строеж; Електронно заявление за издаване на позволение за поставяне; Електронно заявяване и приемане на виза по член 140, алинея 2 от Закон за устройство на територията.

През 2015 година Столична община създаде и внедрени 45 електронни услуги, а общината е първата, която започва процеса на отваряне на данни.

Новият сектор по цифровизация на градската среда работи по няколко значими задания: да подсигурява повсеместен метод, а не работа «на парче» и несъгласувани независими решения, да трансформира града в платформа за нововъведения, да понижи административната тежест и трансформира София в пазар на цифрови артикули и услуги, сподели Владимир Данаилов. По думите му Стратегията за цифровизация не е образец, който постановяваме на София, тя е направена вследствие на изследване на обществеността и бизнеса в столицата, с над 100 специалисти, организации и ИТ компании в София. Първо сме дефинирали къде сме като цифрова зрялост и по-късно сме сложили задачите ни в цифровата сфера, уточни зам.-кметът. Софийската тактиката за цифрова промяна на града е по план Digital Cities Challenge на Европейската комисия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР