Подготвя се застрояването на нови 90 декара край Созопол. Това

...
Подготвя се застрояването на нови 90 декара край Созопол. Това
Коментари Харесай

Нова бетонова прегръдка за Созопол

Подготвя се застрояването на нови 90 декара край Созопол. Това ще е новото предизвикателство пред природозащитниците от тази седмица, откакто

абсурдът с „ подпорния “ хотел на Алепу, гръмнал в началото на лятото, най-накрая стигна до правосъдната зала - Бургаският административен съд даде ход на делото за строителството в предпазената околност.

За новата строителна "инициатива " заяви Тома Белев от коалиция „ За да остане природа в България “.

В края на лятото кметът на Созопол Тихомир Янакиев е уведомил кмета на Черноморец – Росен Деспов, за идно публично разискване на отчета за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС ), отдаден на „ построяването на здания за отдих, курорт и допълващи действия “ в парцелите на „ Бултравел “ ООД.

Това разискване се е провело на 30 септември. Ако съдим по много спестовната информация, това се е случило в Черноморец. Бил е прегледан Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда за капиталово предложение за създаване на здания за отдих, курорт и допълващи действия в 17 парцела - частна благосъстоятелност по проекта на местността „ Аклади “, землище Черноморец, община Созопол, чийто възложител е било частното сдружение „ Бултравел “.

По време на разискването, представител на вложителя и чиновник от отдел „ Инвестиционна политика и екология “, на община Созопол са разяснили на всички присъстващи главните параметри, цели и планове, заложени в отчета, който е бил авансово прегледан от Райнната ревизия по околна среда и води ( РИОСВ) и Районната здравна ревизия (РЗИ) в Бургас, както и от Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) - Варна и Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). Очевидно това

необятно наличие на представители на другите институции

е имало за цел да убеди присъстващите в блестящите вероятности за района, в случай че планът на „ Бултравел “ бъде осъществен.

От информацията за това разискване излиза наяве, че част от парцелите попадат в така наречен. зона А, в която има закрепени параметри на застрояване - позволено оптимално застрояване 20 %, кота корниз - 7 м., кинт – 0.5 и озеленяване най-малко 70 на 100. Другата част от парцелите попадат в така наречен зона Б, където позволеното строителство е 30%, котата корниз – 10 м., кинтът е 1 и условието е за най-малко 50% озеленяване.

Според възложителя на ОВОС- а, тук е планувано създаване на 90 курортни здания с най-вече сезонен темперамент, които ще бъдат със междинна застроена повърхност 300 кв.м. и потенциал 900 души.

След създадена оценка за съгласуемост, вложителят е планувал създаване на местна помпена станция в парцелите си, която да изтласква отпадъчнте води до въведена в употреба канализация, която ще ги води до пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Созопол за следващо филтриране.

В отговор на заложени от кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев въпроси, представителят на „ Бултравел “ ООД е декларирал, че възложителят на плана е решен да съблюдава прецизно законодателството и всички планувани процедури. След това изявление, градоначалникът на Созопол от своя страна бил безапелационен, че по време на строителството ще следи дали законовите ограничавания ще се съблюдават, оповестяват на фейсбук страницата си от общината в черноморския град.

Цялата тази псевдо информация по случая ни накара да се поразровим

към издадените документи за бъдещия строеж.

От така наречен спомагателен - модифициран Доклад по Оценка на въздействието върху околната среда на капиталово предложение„ Изграждане на здания за отдих, курорт и допълващи действия в 17-те поземлени парцела по проекта на местността „ Аклади “ в землище на Черноморец,всички те благосъстоятелност на възложителя „ Бултравел “ сава ясно, че в РИОСВ- Бургас съществено са се потрудили, с цел да открият „ рационални други възможности “, с цел да могат да бъдат задоволени настояванията на бъдещия вложител на градежите край морето.

В тях са представени десетки документи, издадени от общината в Созопол, които предшестват и „ подплатяват “ този финален отчет на еко-инспекторите. И който на процедура дава зелена светлина на бъдещите градежи.

В близо 80 - страничния документ са дадени всички вероятни насоки по какъв начин да се развива процесът по построяването на идващия колосален комплекс по нашето черноморие, тъй че той да бъде законово невредим.

Разбира се в документа се загатва, че част от парцелите, върху които ще се разпростре бъдещият комплекс, попадат в предпазената зона “Бакърлъка “, оповестена за запазване на местообитанията на 50 типа птици, както и местообитанията на 36 постоянно срещащи се мигриращи типове птици, и че „ реализацията на капиталовото предложение има възможност да докара до доста безпокойствие, промяна, увреждане или понижаване наместообитанията на типовете птици, които употребяват територията като местообитание за гнездене, хранене и отмора “, Но в последна сметка излиза наяве, че в случай че вложителят се съобрази с всички дадени му от еко-инспекцията инструкции, проблеми няма да има.

Тук е моментът да напомним нещо любопитно точно за този регион. Преди месец в. „ Банкеръ “ заяви за цялостния безпорядък в дейностите по опазването на дюните сред Созопол и Черноморец, сред къмпинг „ Градина “ и „ Златна рибка “. Това стана ясно откакто екип на “Зелени закони” извърши изследване на дюните по българското Черноморие, за да откри какъв брой от съществуващите дюни са разказани като такива и са отразени в кадастъра и в профилираните карти.

От това изследване стана ясно, че дюните сред къмпингите Градина и Златна рибка са включени и в Натура 2000, и в особено основаната за тяхното запазване естествена забележителност, само че това не е подобрило изобщо тяхното запазване. На тази дребна територия може да се видят всички вероятни нарушавания и проблемив, свързани с дюните в България. Липсва припокриване сред картираните от Министерството на околната среда и водите дюни и дюните в профилираната карта на Министерство на районното развиване и благоустройство.

Собствеността в „ Бултравел “ ООД е "оплетена " сред „ Бултравел инвест “ и „ Бултравел лизинг “, до момента в който се стигне до огромният собственик на капитала в тези сдружения – записаната на Сейшелите компания „ Ийстуест бизнес асосиейшън ЛТД “. Те се ръководят от Валентин Василев. За компанията се заприказва около скандалната регулация на парцелите край "Свети Тома " и "Аркутино ", когато кмет на община Созопол беше подсъдимият през днешния ден Панайот Рейзи.

Години по- рано пък името на същата компания се появи в договорка за изкупуване на земи в урбанизирана зона на българското Черноморие, продавани от министерството на земеделието за цена от...2.5 лева за кв. метър. Историята беше следната - на 29 декември 2010 година Министерството на земеделието продава на някой си Петко Горов 30.8 дка земи, част от парцели на бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство на Черноморец за 77 295 лв.. Земите се водят аграрни, само че в действителност са терени в икономически двор в рамките на града. На тях има селскостопански постройки, хранилища, гаражи и всички връзки, което прави смяната на статута им детска игра. Освен това терените са до пътя Бургас – Созопол и от тях се открива чудесна панорама към морето. По информация от това време, ползата на Горов към тези парцели датира от 2003-2004 година, когато той е приватизирал постройките, издигнати върху тях, като е платил общо 85 066 лева за постройките, ситуирани на повърхност от 6427 кв.метра. Така „ комплектът “ му земя - здания става цялостен и то против смешни пари.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР