Подготвя се наредба, която ще определя максимума вода, допустим в

...
Подготвя се наредба, която ще определя максимума вода, допустим в
Коментари Харесай

Родното сирене - Трабант на цената на Опел

Подготвя се разпоредба, която ще дефинира максимума вода, позволен в млечния артикул

Част от българските млечни артикули са с неприятно или влошено качество, към това мнение се сплотиха специалисти от разнообразни институции и неправителствени организации, които се събраха на конференция във връзка качеството на млечните артикули у нас, проведена от Сдружение „ За налична и качествена храна “, оповестява.

Това е и повода да е създадена разпоредба, която ще бъде препоръчана на държавните органи за въвеждане на БДС за млечните артикули и по-специално за сиренето.

Според ръководителя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров би трябвало да има обединен критерии за това кой артикул ще носи името " сирене ". " Подкрепяме настояването за разпоредба за сирене по БДС, където ясно да се казва- " всичко с водно наличие над 62% не може да се назова " сирене ".В момента няма правила и всеки производител прави каквото си желае. Наистина някои производители влагат 80% вода в сиренето и това бе потвърдено. Това безотговорно държание докара до утежняване на качеството и утежняване на износа ", сподели той.

" Някои производители си разрешават да продават некачествена продукция, на висока цена. Така потребителите получават " Трабант " на цената на " Опел " и това не е редно ", разгласи Владислав Михайлов от Националната асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му съществена причина за своеволията е, че от Българската организация по сигурност на храните не реализират предварителна защита. " Агенцията нормално се включва, когато има сигнал за неправда. Преди имаше превантивни ограничения, специалисти от БАБХ ревизираха продукцията в производствата преди да излезе на пазара. Вече няма такова нещо ", добави той.

Михайлов обаче е безапелационен, че множеството производители вършат качествени артикули и изказванията, че огромна част от сирената са с прекалено количество вода не е правилно. Прави се такова сирене, има нелоялни производители, само че не са толкоз доста.

Той означи и обстоятелството, че отговорността на комерсиалните вериги като последно звено също липсва. " Всички огромни и междинни вериги би трябвало да си разработят системи, с които да удостоверяват качеството на продуктите, които оферират ", счита той.

Галя Викьова, заместник-изпълнителен шеф на БАБХ, отговори на обвиняванията, като сподели, че организацията има непрекъснат надзор в обектите за произвеждане и търговия и " не счита, че има млекопреработвателно дружество, което да е оставено без надзор ".

" Не носим отговорността за качеството на създаваните артикули. За него поръчител е производителят, той има система за самоконтрол и БАБХ упражнява надзор върху самоконтрола на бизнес операторите ", акцентира тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР