Подготвили сме предложения за промени в Закона за устройство на

...
Подготвили сме предложения за промени в Закона за устройство на
Коментари Харесай

Фандъкова иска закон за качество на строителството

Подготвили сме оферти за промени в Закона за устройство на територията и в две наредби, които да разрешат да се ускори контролът при строителството и на всички участници в строителния развой. Това оповестиха на конференция в Направление "Архитектура и градоустройство " столичният кмет Йорданка Фандъкова и основният проектант на София Здравко Здравков.

Предложенията имат за цел повишение на качеството на строителството и по-големи гаранции за търсене на отговорност при некачествено осъществяване, сподели Фандъкова. Тя напомни, че е упълномощила тази задача още при започване на годината на основния проектант Здравков и неговия екип. Благодарна съм и на юрист Георги Георгиев, който е и общински консултант и който пое уговорката с негови сътрудници да приготвят съответните текстове в закона и в двете наредби, уточни кметът. Тя разясни, че измененията засягат осъществяването на обществени обекти, които имат за възложители общини и страната, които харчат обществени средства. Зная, че ще има опозиция, чакам я. Смятам обаче, че ще получим поддръжката на хората, тъй като всичко това е за да защитим обществения интерес, съобщи столичният кмет.

Промените плануват промени в Закона за устройство на територията, които включват въвеждане на солидарна отговорност, която да се носи от участниците в строителството - строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо механически надзор за част "конструктивна ", техническият началник и доставчикът на машини, уреди и софтуерно съоръжение, при показали се скрити недостатъци след приемане и въвеждане в употреба на обекта.

Друга смяна планува носене на отговорност от лицето, упражняващо строителен контрол, във връзка с своевременното определяне на съществуването на очевидни недостатъци при осъществяване на инспекция по отношение на съблюдаване на условията към градежите все още на сформиране на актове и протоколи за приемане или определяне на осъществените работи.

От общината плануват още въвеждане на наложителна спомагателна застраховка, която да се подписва сред обществения възложител и останалите участници в строителството, която ще покрива отговорността от несъблюдение на подписания контракт за съответен обект, както и имуществените вреди върху градежа, материалите, строителната машинизация и оборудването на строителната площадка, настъпили през периода на строителството, без значение чия благосъстоятелност са те и от кого са заплатени.

Георги Георгиев уточни, че са планувани промени в Наредба номер 2 от 31 юли 2003 година за въвеждане в употреба на градежите в Република България и минимални гаранционни периоди за изпълнени строителни и монтажни работи, уреди и строителни обекти. Измененията плануват, определяне на специфичен ред и процедура за осъществяване на отговорността за скрити дефекти; споразумяване на съображение за прекъсване на гаранционните периоди за времето на премахване на дефекта и възобновяването им след приемането на работата.

Предвиждат се и промени в Наредбата за изискванията и реда за наложително обезпечаване в проектирането и строителството, както и споразумяване на минималното застрахователно покритие на спомагателната наложителна застраховка, сключвана сред обществения възложител и останалите участници в строителството. Промените плануват установяване на минималните застрахователни суми за всеки съответен участник в строителството, съгласно прогнозната стойност на съответния обект, както и въвеждане на обвързване за удължение на валидността на спомагателната застраховката до приключване на най-дългия гаранционен период за съответния обект, показаха от общината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР