Подготовката за ротацията вървеше плавно, докато ПП, не ДБ, не

...
Подготовката за ротацията вървеше плавно, докато ПП, не ДБ, не
Коментари Харесай

Желязков: Ротацията вървеше плавно, докато от ПП не поискаха Денков да е външен министър

Подготовката за ротацията вървеше гладко, до момента в който Политическа партия, не Демократична България, не желаеха Денков да е външен министър.

Това съобщи в ефира на БТВ Росен Желязков от ГЕРБ, ръководител на Народното събрание.

 

Ако Политическа партия не желае да е Мария Габриел, ГЕРБ ще излъчи друго лице, сподели ръководителят на Народното събрание в предаването " Лице в лице ".

 

" Политическа партия, с относителната си тежест от 36 представители, сложиха изискване с изключение на вицепремиер, акад. Денков да е и външен министър, което опонира със съглашението ни. Трябваше да бъде министър на образованието и вицепремиер. До момента единственото изрично име посочено и излъчено от ГЕРБ е на Мария Габриел ", сподели Желязков.

Председателят на Народното събрание добави, че ГЕРБ биха дали опция, в случай че ПП-ДБ не желаят Габриел да бъде външен министър.

" Считаме, че външен министър би трябвало да е Мария Габриел, която да съвместява двете функционалности. Промяната е другаде и тя е смяна в писаните съглашение. Ако стартираме радикално да променяме съглашението, тогава всичко е допустимо и може да достигнем нови висоти на анекси и промени. Няма да отстъпим от нашата позиция, тъй като към този момент е написана ", сподели той.

 

Росен Желязков отговори и на въпроси, свързани с рецензиите в предишното към вътрешния министър Калин Стоянов от страна на премиера Николай Денков.

 

„ Най-лесно е министър-председателят да внесе предложение до Народното събрание за промяната на един министър. Не знам какво го е спряло. Променил е отношението си на доверие. Приносът на министъра на вътрешните работи за приемането ни в Шенген по вода и въздух е огромно “, сподели ръководителят на Народното събрание.

 

Не виждам нещо неестествено в това, че се срещат тримата - Борисов, Асен Василев и Йордан Цонев. Борисов е водач на най-голямата парламентарна група, Асен Василев е финансов министър, Йордан Цонев - ръководител на бюджетната комисия, уточни той.

 

При изискване, че за избор на доста регулатори е належащо болшинство от две трети, факторът Движение за права и свободи е безвъзвратен, обърна внимание Росен Желязков.

 

" Кабинетът на Борисов е в Народното събрание. Кабинетът на Петков е в Народното събрание. Говорят за формулиране на секрети срещи. Самите участници приказват за тях, не виждам кое е тайното. Това са политически съвещания. Журналистите можете да отсеете кое е метафорично, кое е хиперболизирано и коя е естествената парламентарна процедура ", сподели още Желязков.

Желязков бе запитан по какъв начин ще разяснява изказванията на Лена Бориславова, че ГЕРБ водят съответни хора от Движение за права и свободи на срещите им.

" Каква е Лена Бориславова? Аз не мисля, че лица, които нямат качество (б.р. - избираема позиция в партията), можем да разсъждаваме върху казаното от тях, даже като идеолози. Лица, които не вземат участие в срещи и формати, включително и аз, не могат да вършат оценки и изказвания. Това е казано, с цел да се хвърли сянка на съмнение в политическия развой ", разяснява той.

Попитан би ли могло обединението да стане сред ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, той съобщи: " Ние не се плашим от коалиция. Според мен сме си в съдружна формула. Колегите употребиха " сглобка ", с цел да се отърват от това, което им носи негатив. Ние сме в съдружна формула с поддръжката на Движение за права и свободи. Те обявиха, че няма да вземат участие в изпълнителната власт, което значи, че поддържат политиката на държавното управление, само че без присъединяване с министри. "

Росен Желязков разяснява и визитата си в Украйна.

" Нашата позиция е ясно декларирана със 7 решения в Народно събрание. Не мисля, че ние като страна и то такава, която е страдала в интервалите на своята история, не би помогнала на народ, който отстоява правото си на целокупност и суверенитет. Целият либерален свят е на страната на Украйна. Не мога да се сетя за повече от две страни, които са на страната на Русия - Беларус и Северна Корея ", уточни той.

Председателят на Народно събрание сподели, че е отишъл в Киев по покана, която е от признателност към позицията на България.

" Не бях квалифициран за това, че украинците са твърдо решени да отстоят териториалната си целокупност. Те са безапелационни, че няма да седнат да договарят, до момента в който Русия не се отдръпна от окупираните територии. Включително и от Крим ", сподели в умозаключение Росен Желязков.

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР