Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019

...
Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019
Коментари Харесай

Приказка за 4 милиона и 6 маймуни

Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година стартира с определянето на 20 млн. лева от държавния бюджет за инфраструктурни обекти. Първите 4 милиона към този момент са изхарчени, само че против тях данъкоплатците не получиха площади, подиуми или зали, а незавършен зоопарк с шест остарели маймуни.

На 23 май 2015 година Пловдив е обзет от невиждана празнична еуфория. Хиляди изпълват основната улица, с цел да се включат в общоградските тържества. Поводът е незабравим – с решение на Съвета на министрите на Европейската комисия Пловдив e разгласен за Европейска столица на културата през 2019 година

„ Ода на насладата “ звучи на Главната. С искра в очите хората си честитят влиятелната купа, извоювана с концепцията „ Пловдив дружно “ в тежка конкуренция със София, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново. 2019 пъстроцветни балона политат в безоблачното небе.

БЕЗОБЛАЧНОТО БЪДЕЩЕ

Тогава подготовката на Културната столица наподобява безоблачна на фона на 76 млн. лева избран бюджет и с оптимистичните уверения на пловдивския кмет Иван Тотев, че градът почтено ще отбрани името на България, като изведе страната „ на напред във времето на културната карта на Европа “.

„ Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това самопризнание, само че сме подготвени и стимулирани да дадем всичко от себе си “, тържествено дава обещание кметът.

Подготовката за Европейска столица на културата стартира още през 2011 година, когато е учредена общинската фондация „ Пловдив 2019 “ със задачата да напише идея, сполучливо да я показа в Брюксел и да я осъществя взаимно с община Пловдив. Каузите, заложени в нея са впечатляващи – обединяване на хората от другите генерации, етноси и вероизповедания, консолидиране на историческите пластове в актуалната визия за развиването на града, възкръсване на обществените пространства – пловдивските тепета, река Марица, парковете, улиците, площадите, изоставените здания. Международното жури харесва концепцията, тъй като благородните планове изцяло подхождат на основните цели на състезанието за Европейска столица на културата. А те са доближаване на европейските нации и опция за възобновяване и развиване на градовете.

ГРАНДИОЗНИТЕ ПЛАНОВЕ

Концепцията „ Пловдив дружно “ набелязва „ Тютюнев град “, „ Кино Космос “, „ Махалата “, „ Остров Адата “ като центрове на културните събития по сходство на артквартал „ Капана “ освен през 2019 година, само че и за в бъде- ще. Колкото и необичайно да звучи, в програмата на Културната столица попада и построяването на нов зоопарк на Гребния канал. По това време никой не подозира, че точно зоопаркът ще се окаже в центъра на събитията. Но за това малко по-късно.

Тогава пловдивчани са окрилени и заживяват с вярата, че през 2019 година ще имат нов централен площад с реставрирания археологически комплекс „ Римски конгрес на Филипопол “, нови художествени галерии, зали и зони за отдих, атракции. Зоопаркът се популяризира в задатък като най-модерен в страната.

За реализирането на тези грандиозни проекти трябват пари. Финансирането на подготовката за Европейската столица на културата е утвърдено с две държавни постановления. Средствата са в размер на 76.4 млн. лева и са избрани по разпоредбите, признати в Брюксел за интервала 2015–2019 година От тази сума община Пловдив би трябвало да обезпечи 46.4 млн. лева и да откри още 10 млн. лева от спонсори. Държавата поема ангажимент за 20 млн. лева целеви дотации за инфраструктурни планове, свързани с Европейска столица на културата и посочени от Пловдив. Точно тези целеви дотации за инфраструктура са забавни в тази ситуация.

Година преди събитието няма и диря от безоблачна- та еуфория, с която започва подготовката. Фондация „ Пловдив 2019 “ е раздирана от несъгласия и оставки. Подадените до този миг хрумвания за арт прояви не вдъхват очаквания за огромен културен конгрес. Няма нито един приключен инфраструктурен обект от одобрения лист – зоопарк, пл. „ Централен “ с археологическия комплекс „ Римски конгрес “, кино „ Космос “, художествени галерии, Тютюневият град, остров „ Адата “, нови зали.

В навечерието на Европейската столица в община Пловдив липсват даже идейни, да не приказваме за капиталови планове за културната инфраструктура. Все по-очевидно става, в това число и за ръководещите, че тя няма по какъв начин да се извърши до 2019 година

ДА ЗАПОЧНЕМ СЪС ЗООПАРКА

Първите 4 млн. лева от държавната дотация за култура- та към този момент са изхарчени. Е, не тъкмо за културата. Парите са преведени на община Пловдив през 2015 година за градеж на новия зоопарк, в който през днешния ден върху 40 дка повърхност и 22 хабитата за животни и птици се отглеждат единствено шест маймуни. Те са останали от остарелия зоокът, затворен през 2008 година Други животни по-късно не са доставяни.

Не шестте маймуни обаче са казусът на зоопарка – да са ни живи и здрави маймуните. Проблемите са най-малко два – за какво първите пари за подготовка за Европейска столица на културата би трябвало да отидат тъкмо за зоопарк и дали за него не бяха изхарчени повече пари от нужните. И още – зоопаркът не е приключен. Днес никой не може да даде отговор на въпроса по кое време този обект, в който са налети над 4 млн. лева, ще бъде въведен в употреба.

Строителството на зоологическата градина е спряно през есента на 2016 година, а против кмета е повдигнато обвиняване за закононарушение по работа и непозволено разходване на обществени средства. С обвинителни актове за зоопарка се снабдяват заместник-кметът по строителство в община Пловдив Димитър Кацарски и кметът на регион „ Западен “ Димитър Колев.

Според държавното обвиняване при възлагане на публичната поръчка за реорганизация и рационализация на зоокъта тримата общинари в съучастничество са нарушили закона и са нанесли на бюджета обилни вреди в раз- мер на 689 869 лв.. В обвинителния акт, формиран от профилираното звено „ Антикорупция “ при Софийска- та градска прокуратура, казусът е дипломиран като „ изключително тежък “.

КАКВО НЕ Е НАРЕД

Обществената поръчка за строителство на зоопарка е оповестена като открита процедура на 30 април 2014 година под № 00267-2014-0048. Възложител е кметът Иван Тотев. От бъдещия реализатор се изисква да разшири остарелия зоокът върху четири пъти по-голяма повърхност – 40 850 кв. метра в парк „ Отдих и просвета “ до Гребния канал. По- посочената оптималната стойност на обекта е 3 258 333 лева без Данък добавена стойност.

На търга се явяват три компании – „ Запрянови-03 “ ООД, „ Интегрирани пътни системи “ АД и „ Протектор БГ “ ЕООД. Три месеца по-късно община Пловдив приключва поръчката. В претекстовете, се акцентира, че тримата претенденти са позволили пропуски в документите, и им е даден период да я попълнят. Условието е изпълнено единствено от „ Запрянови-03 “ ООД. В резултат на това тази компания е единствен участник в състезанието. Но офертата на „ Запрянови-03 “ е с доста по-висока цена, в сравнение с е „ таванът “, посочен в тръжните условия на поръчката. Кандидатът предлага да построи зоопарка за 4.9 млн. лева С тази оферта обектът се оскъпява с близо 1 млн. лева Комисията взема решение, че процедурата би трябвало да бъде прекъсната.

ПРЕЗ ПРОСОТО И СРЕЩУ ПРАВИЛАТА

Всяка администрация, която съблюдава разпоредбите и работи в полза на своите жители, би оповестила в този случай нова поръчка. Кметът обаче внася в Общинския съвет предложение за договаряния със същата компания – „ Запрянови-03 “, като даже желае спомагателни пари от градския бюджет. Неговият мотив е, че в плана не е включено създаване на външните връзки за тръбопровод и канализация. Управляващото болшинство позволява на кмета да договаря в рамките до 4.6 млн. лева Местната съпротива стачкува, предупреждавайки, че се нарушава Законът за публичните поръчки.

Обвиненията против кмета, че намерено лобира за една съответна компания, не звучат напълно безпричинно – през последните години асеновградската компания „ Запрянови-03 “ печели в община Пловдив едни от най-крупните поръчки за осъществяване на обекти – за интервала 2007–2015 година те са на стойност над 20 млн. лева Компанията извършва поръчки и в по-малки общини като Асеновград, Велин- град, Смолян и Панагюрище. В Пловдив е позната като компанията, на която общината разпорежда строителството на детски ясли, ремонта на Цар-Симеоновата градина, построяването на нов парк.

Протестите на опозицията в Общинския съвет остават глас в пустиня и… керванът си върви. Решението за смяна на тръжните условия е признато и на 30 септември 2014 година община Пловдив афишира нова социална поръчка с директно договаряне под № 00267-2014-0098. Поканата за договаряния е изпратена до единствения претендент „ Запрянови-03 “, само че към този момент при друга цена, увеличена с съвсем 700 000 лева Скоро по-късно, на 17 ноември 2014 година, сред общината и комерсиалното сдружение е подписан контракт за 4 599 868 лева с Данък добавена стойност.

Строителството на зоологическата градина стартира през лятото на 2015 година след няколко несполучливи опита поради митинги на природозащитници. В жалбите си до прокуратурата и съда те настояват, че липсва оценка за влияние върху околната среда, която е наложителна, защото разширението на зоологическата градина визира зелена повърхност. Но и това не стопира строителството. Символичната копка, наречена от кмета „ историческа “, се прави съвсем незабавно, откакто Пловдив получава семейството за Европейска столица на културата.

ЗАЛОЖНИЦИ НА ЗООПАРКА

Веднага след първата копка към пловдивската Окръжна прокуратура потегля сигнал за нарушавания на Закона за публичните поръчки и Закона за устройство на територията при реконструкцията на зоопарка. Той е подаден от Десислава Желязкова, някогашен кмет на регион „ Западен “, на чиято територия е зоологическата градина. Акцията придобива политически нюанс, защо- то Желязкова е изключена от ГЕРБ по гледище на кмета Тотев, който е и локален водач на партията. Тя е подкрепена и от общинските съветници от Патриотичен фронт от екипа на някогашния кмет на Пловдив, в този момент ръководител на парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов. По това време към екипа кмета към този момент витаят подозрения и за разноските при строителството на спортна зала „ Колодрума “, която нараства от 12 до близо 60 млн. лева

Окръжната прокуратура отхвърля да образува досъдебно произвеждане за зоопарка. Сезирана с още един сигнал, Върховната касационна прокуратура и персонално основният прокурор Сотир Цацаров подреждат през ноември преписката да бъде предоставена за следствие на Софийската градска прокуратура. Разследването за зоологическата градина се поема от спецзвено „ Антикорупция “ и при започване на 2017 година на Иван Тотев е предявено обвиняване за закононарушение по работа за вреди в размер на 1 млн. лева, нанесени в интервал сред 30 април и 17 ноември 2014 година в качеството му на възложител на публичната поръчка за създаване на зоопарка. Месец по-късно обвинителен акт е връчен на заместник-кмета Димитър Кацарски в качеството му на ръководител на тръжната комисия, а също по този начин и на кмета на регион „ Западен “ Димитър Колев, който е оповестил поръчка за избор на надзорна компания за обекта, без да е страна по контракта за реорганизация с компания „ Запрянови-03 “.

В обвинителния акт се показва, че процедурата за директно договаряне е извършена в нарушаване на Закона за публичните поръчки и без да е утвърден капиталов план и количествено-стойностна сметка. По искане на Софийската градска прокуратура Окръжен съд – Пловдив отстранява Иван Тотев от служба, само че след няколко дни Апелативен съд го връща на поста с претекст, че е съдействал на следствието и няма заплаха да по- въздейства на подчинените чиновници при предоставяне на показания по случая. Разследването завършва след половин година и на 5 юли 2017 година звено „ Антикорупция “ внася обвинителния акт в Окръжен съд – Пловдив. До насрочване на делото обаче не се стига, тъй като съдът намира пропуски и връща преписката за отстраняването им в Софийската градска прокуратура. Обвинените в закононарушение по работа поемат глътка въздух. Но тя е краткотрайна. С промени в Наказателно-процесуален кодекс казусът „ Пловдивският зоопарк “ предстои на разглеждане в новосъздадения профилиран съд, който поема делата за корупция по етажите на властта.

А КУЛТУРАТА?

Зоопаркът не е приключен, само че какво става с другите планове за Европейска столица на културата? Oтговорът e – съвсем нищо. Според постановлението на Министерския съвет от 31 май 2017 година община Пловдив, на която преди две години са преведени първите 4 млн. лева за зоопарка, следва да получи още 16 млн. лева държавна дотация за инфраструктурата. Вторият транш от 7 млн. лева потегля за Културната столица през юни 2017 година Третият в размер на 9 млн. лева е плануван за 2018 година

В края на 2017 година към момента няма утвърдени планове, а надлежно и количествено-стойностни сметки за раз- върви. В същото време прогнозните суми за обектите, включени в програмата за Европейска столица на културата, стремително нарастват, в случай че се слушат изявления- та на локалната администрация.

За възобновяване на археологическия монумент „ Раннохристиянска базилика “ към този момент се загатва сумата от 15 млн. лева вместо досегашните 10 млн. лева Според съглашението сред община Пловдив и фондация „ Америка за България “, с чиято финансова поддръжка се реставрира националният монумент на културата, разноските се поделят поравно. Тоест, от градския бюджет вместо първичните 5 млн. лева би трябвало да се подготвят 7.5 милиона. За Тютюневия град вместо 1 млн. лева, опре- делен с държавната дотация, се възнамеряват 3.5 млн. лева, без да има план. Все още остава мистерия по какъв начин ще наподобява новият арт център в уличките до изгорелите и разрушени тютюневи хранилища – всички до един частна благосъстоятелност.

Предварително изчислената стойност на реконструкцията на централния площад надвишава 10 млн. лв., като занапред ще се организира процедура за инженеринг – планиране и осъществяване на строително-монтажните действия по промяна на настилката, ремонт на подлеза под площада и реституция на археологическия комплекс „ Римския конгрес на Филипопол “. На всички, в това число и на кмета, е ясно, че няма по какъв начин „ трите милиона туристи “ да се разхождат по актуализирания площад през 2019 година, тъй като е химера той да бъде планиран и приключен за една година.

Прогнозна цена от 3.5 млн. лв., само че не и точна количествено-стойностна сметка, е посочена и в обявлението за публичната поръчка за инженеринг – срутване на съществуващата художествена изложба на ул. „ Гладстон “, планиране на нова постройка и строителство. В най-хубавия случай строителство може да стартира в средата на 2018 година, т.е. още веднъж няма по какъв начин да бъде приключено до 2019 година

Така стоят нещата в града, който ще е хазаин на Европейска столица на културата. Липса на проекти, липса на точни планове, неспазване на разпоредбите и безконтролно отношение към парите на данъкоплатците. На фона на задаващия се строителен взлом в последната година преди събитието казусът с незавършения зоопарк може да се окаже почтена детска приказка. Приказка за 4 милиона и 6 маймуни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР