Поддръжници на ключовия договор за контрол на въоръженията между САЩ

...
Поддръжници на ключовия договор за контрол на въоръженията между САЩ
Коментари Харесай

Ще поднови ли Тръмп последния договор за ядрени оръжия с Русия?

Поддръжници на основния контракт за надзор на въоръженията сред Съединени американски щати и Русия ускоряват натиска върху администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да възобнови съглашението. Това написа изданието The Hill, представено от организация " Фокус ".
Дали акцията им за напън е сполучлива, това е различен въпрос. Длъжностните лица обявиха, че желае да възобновят контракта, като включат в него Китай и да разширят неговия обсег, с цел да прибавят нови оръжия.
Съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън означи, че „ скоро “ ще стартират договаряния за надзор на въоръженията с Русия. „ Скоро ще стартираме договаряния за надзор на въоръженията и нуклеарния въпрос, който е, както знаете, значим за сигурността на света, за всяка страна, а освен за Съединени американски щати и Русия “, съобщи О`Брайън.
Договорът " Нов СТАРТ " съставлява последния огромен контракт, свързващ нуклеарните арсенали на Съединени американски щати и Русия. Споразумението, което бе контрактувано от администрацията на Барак Обама, лимитира броя на бойните глави. Има и ограничавания за разполагане на оръжия и междуконтиненталните балистични ракети. В контракта се дефинира и режим на инспекции, които включват 18 на място всяка година. 
Споразумението изтича на 5 февруари 2021 година, само че към момента има вяра да бъде удължено за още пет години. Русия предложи неотложно да удължи контракта без предварителни условия. Междувременно Китай отхвърли да се причисли към договарянията.
Прекратяването на контракта за очистване на ракетите със междинен обхват оставя " Нов СТАРТ " единствения контракт, ограничителен нуклеарните оръжия на Съединени американски щати и Русия. Ако " Нов СТАРТ " изтече, ще значи, че двете най-големи нуклеарни сили в света за първи път от пет десетилетия няма да имат законови ограничавания върху арсеналите си. 
Датата на приключване на " Нов СТАРТ " идва няколко седмици след идната дата за встъпване в служба на президента, което значи, че решението за подновяването му може да бъде оставено на наследника на Тръмп, в случай че той бъде надвит през ноември.
Но не е ясно дали новият президент ще има задоволително време да работи. Русия съобщи, че няма да чака до последната минута, с цел да възобнови контракта.
Много от републиканските съдружници на Тръмп в Конгреса, обаче, се опълчват на контракта, аргументирайки се, че той лимитира на Съединени американски щати, до момента в който Китай не е страна по него.
Изданието напомня, че Русия е нарушила Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват преди отдръпването на Съединени американски щати, само че тя съблюдава " Нов СТАРТ ". Междувременно е известно, че Китай има дребна част от нуклеарните бойни глави, които имат Съединени американски щати или Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР