Подаването на електронна данъчна декларация до 31 март и превеждането

...
Подаването на електронна данъчна декларация до 31 март и превеждането
Коментари Харесай

Попълнената от НАП данъчна декларация може да се коригира

Подаването на електронна данъчна декларация до 31 март и превеждането в цялостен размер на налога върху доходите от предходната година носят 5% отстъпка от данъка, само че не повече от 500 лева Предварително попълнените от Национална агенция за приходите данъчни заявления са налични на уеб страницата на организацията от средата на март и данъкоплатците с ПИК или електронен автограф имат малко дни да се възползват от отстъпката.

Национална агенция за приходите е попълнила декларациите с доходите от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, агросубсидии, наеми при отдаване на парцел на юридически лица, а също и приходи от продажби през интернет. Информация за последните е набрана единствено от наложените платежи на куриерските фирми.

Не всички приходи от продажби по интернет са облагаеми - единствено тези, получени при продажба на предмети, закупени за препродажба или създадени за продажба. В Приложение 2 на данъчната декларация обаче Национална агенция за приходите е присъединила всички продажби посредством платформите за е-търговия, за които има информация за натрапен платеж, даже и тези на персонални движимости - остарял велосипед, телефон, книги, ски... Такива покупко-продажби не подлежат на облагане, по тази причина данъкоплатците трябва деликатно да огледат данните в Приложение 2 и да ги отстранен с натискането на бутона, който разрешава заличаване. Ако това не бъде направено, означава, че данъкоплатецът се съгласява със записаните данни и ще би трябвало да заплати 15% налог върху тези приходи, а не 10%, какъвто е налогът за приходите от трудова активност.

Вече има случаи, когато данъкоплатци  установяват, че в Приложение 2 фигурират суми, които не са от продажби, а от покупки на артикули от интернет. Грешката е видяна, когато закупената стока се е оказала дефектна или не отговаряща на описанието и купувачът я отхвърля. Търговецът връща парите, само че куриерската работа отразява документа като натрапен платеж, който изпраща на Национална агенция за приходите. И в този случай данъкоплатецът би трябвало просто да изтрие този приход от Приложение 2.

Когато в авансово попълнената електронна данъчна декларация данните се поправят, автоматизирано се преизчислява дължимият налог отначало. Такива корекции може да се вършат и за другите типове приходи, в случай че данъкоплатецът не е склонен с попълнените към този момент суми. Добре е обаче преди този момент да се потърси и консултация с Национална агенция за приходите, с цел да се уточнят претенциите. В същото време данъкоплатецът би трябвало да заявява изчезнали данни за приходи - да вземем за пример от наем, получаван от физически лица.

Крайният период за обявление на приходите от 2021 година и заплащането на дължимия налог е 3 май 2022 година Данъчна декларация не подават единствено данъкоплатците, които имат само приходи от трудови правни отношения и нямат желание да употребяват данъчни отстъпки за деца, за ипотечен заем при млади семейства или за дарения към лечебни заведения, детски градини, организации на хора с увреждания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР