Подаряват на столичното училище Луи Брайл“ 10 нови брайлови машини

...
Подаряват на столичното училище Луи Брайл“ 10 нови брайлови машини
Коментари Харесай

Подаряват на столичното училище „Луи Брайл“ 10 нови брайлови машини

Подаряват на столичното учебно заведение „ Луи Брайл “ 10 нови брайлови машини Децата от столичното учебно заведение за незрящи " Луи Брайл " ще стартират новата образователна година със специфичен подарък - 10 нови брайлови машини. Те се употребяват за писане в клас, а по-късно децата могат да учат от написаното и да се приготвят за идващия образователен ден. Машините са на стойност от 10 000 лв. и са купени от Лайнс клуб София Кепитъл след образуване на дарителска акция. Те ще бъдат подарени на учебното заведение в понеделник, на тържеството по случай първия образователен ден.
 
Брайловата машина е химикалът на незрящия човек, описа пред Дарик заместник-директорът на учебно заведение " Луи Брайл " Любомир Велков. Самата машина наподобява като тогавашната пишеща машина: " Има седем клавиша, защото всеки клавиш дава отговор на една точка. Брайловата писменост съставлява едно шестточие. Комбинации от тези шест точки дават избрана писмен знак, нота или други знаци. Единият клавиш е първа, втора, трета, четвърта, пета и шеста. Седмият клавиш служи за период ".
 
Написаното посредством брайлова машина в клас служи на децата за прочитане при подготовката за идващия ден. Освен нея, те употребяват и брайлови учебници, а за предметите, при които има графики и схеми, те се отпечатват настрана, на брайлов принтер в печатницата на учебното заведение.
 
Десетте нови машини не са задоволителни, само че са положително начало, споделя Любомир Велков и се обръща към хората, които имат опция и желаят да поддържат образованието на незрящите деца, да дарят за пазаруването на още: " Ние от преди седем години правихме една благотворителна акция, събрахме 100 машини, само че те бързо се скапват. В България няма елементи за тях, тъй че отново ще трябват повече, най-малко 50-60 брайлови машини ".  
 
На първия образователен ден в класните стаи на " Луи Брайл " ще влязат 165 деца, от 1-ви до 12-ти клас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР