Под заплахата от стачки и протести премиерът Бойко Борисов се

...
Под заплахата от стачки и протести премиерът Бойко Борисов се
Коментари Харесай

Борисов очаквано се намеси в проблема с болничните

Под опасността от стачки и митинги министър председателят Бойко Борисов се е свързал със синдикатите, с цел да обсъдят въпроса с орязването на болничните, който нажежи общественото напрежение. По-рано в понеделник двата синдиката оповестиха подготвеност за народен митинг и даже учителска стачка, която да затвори учебните заведения, в случай че ръководещите не отдръпват предлагането първият ден от болничните да не се заплаща.

Лидерът на КТ Подкрепа Димитър Манолов заяви пред Българска национална телевизия, че министър председателят му се е обадил и че след диалога е останал с усещането, че Борисов е схванал част от причините му. “Както, несъмнено, аз изслушах неговите, които от дълго време знам - това, че се е нараснал броят на болничните, че има хора, които тежко злоупотребяват, има хора, които си вземат по 2-3 месеца болнични и вървят в чужбина на работа. Това са обстоятелства, които са известни на всички. Но не е това решението - да обявиш всички, които употребяват болнични, за нарушители и да ги накажеш”, сподели Манолов. По думите му, с цел да се стигне до някакво решение, сигурно би трябвало да има доближаване на позициите.

“Очевидно е, че там има проблем и това не е загадка за никого, че има злоупотреби с цялата тази работа, само че лекуването не е това първият ден болнични да не се заплаща. Ако има сериозна тежест на тези нарушавания, те са на друго място, а не у тези хора, които се разболяват за 2-3 дни, изключително в този момент от вируси и така нататък и за които този приход е доста значим “, съобщи той.

Манолов още веднъж уточни, че има търговски сдружения, които са регистрирани единствено с цел да точат болнични. “Назначават се 10-ина индивида, не се заплащат никакви осигурителни вноски за тях, компанията не развива никаква активност, само че тъй като те са регистрирани в Национална агенция за приходите, се внасят подправени болнични за тези служащи и се теглят пари “.

По-рано двата огромни синдиката КНСБ и КТ " Подкрепа " оповестиха, че приготвят обща национална протестна проява в края на ноември, в случай че в околните дни ръководещите не отдръпват предлагането си първият ден от болничните да не се заплаща.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР