Под заплахата да загуби евромилиардите статуквото може дори да се

...
Под заплахата да загуби евромилиардите статуквото може дори да се
Коментари Харесай

Чистачът на политическата мафия вече е неудобен играч

Под опасността да загуби евромилиардите статуквото може даже да се отърве от основния прокурор Гешев

Заради хронична некадърност за справяне с корупцията страната е застрашена от това да ѝ бъдат орязани евросредствата.

Този път става дума за Унгария. Но новината би звучала напълно правдоподобно и за България. Защото години наред София отхвърля да се оправи с корупцията, правосъдната власт на процедура се управлява политически, а основният прокурор е безконтролна фигура с неограничена власт, написа Доротея Дачкова във вестник.

В сряда Европарламентът разисква заканите за европейските полезности в Унгария и това, че демокрацията и главните права в страната са се влошили в допълнение след 2018 година Преди това еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан уточни, че унгарските управляващи нямат предпочитание да предотвратяват решения, които нарушават законите в областта на публичните поръчки и споровете на ползи, което е основно за съответното справяне с рисковете от корупция. Той предлага заледяване на 70% от средствата по три европрограми, от които Унгария се надяваше да се възползва в границите на постоянния седемгодишен бюджет на Европейски Съюз. Според изчисленията на евродепутата от Зелените Даниел Фройнд това биха били почти 20 на 100 от евросредствата, които Унгария би трябвало да получи в този седемгодишен бюджет. " Правилно е, че Европейска комисия най-накрая работи и желае да замрази средства... Много милиарди в Европейски Съюз обаче ще продължат да бъдат изложени на систематична корупция на режима на премиера Виктор Орбан ", споделя Фройнд.

България обаче остава в сянката на Полша и Унгария, когато приказваме за " неприятните " членове на Европейски Съюз. Ако Европейска комисия обръщаше задоволително внимание на София,

България към този момент би била пред строя, а не скрита зад Унгария и Полша

Възможно е това да е по този начин, тъй като доста от неуспехите на страната са, по този начин да се каже, по поръчка на Брюксел. Да вземем да вземем за пример Инспектората към Висшия правосъден съвет. Той напълно се назначава от Народното събрание, като е нужно болшинство от 2/3. Идеята на това болшинство сякаш е да се избират хора, в чиито морални и професионални качества няма никакви подозрения.

Инспекторатът сякаш би трябвало да следи за срочността на делата и за интегритета на магистратите. Скандали в правосъдната системата обаче за него не съществуват. Но за сметка на това ловко бива употребен да се ударят неуместните магистрати (всъщност не общо магистрати, а съдии, тъй като неуместни прокурори няма). На всичко от горната страна излезе, че членовете на този орган, закрепен и в конституцията с избран мандат, не могат да бъдат махнати от постовете си даже и когато мандатът им е изминал. В момента, наподобява, инспекторите, во главе с шефката си Теодора Точкова, са подготвени да векуват на постовете си, въпреки и мандатът им да изтече преди години, тъй като Народното събрание не избира приемниците им.

В сходна обстановка ще се окажем и с Висшия правосъден съвет след 3 октомври, когато изтича мандатът му. Съдебната власт към този момент избра своите представители в идващия съвет. Добри или неприятни - посочени са. Но няма изгледи Народното събрание да излъчи своите, които също се избират с квалифицирано болшинство. За политическото въздействие върху съвета няма какво да приказваме. Темата е от десетилетия. И няма власт, която да промени това евентуално тъй като в последна сметка всяка власт се възползва от удобството да подчинява правосъдната система.

Друг несполучлив опит, за който сякаш имаше благословия от Брюксел, е антикорупционната комисия КПКОНПИ. В този мегаорган се вляха няколко по-малки със съмнителна известност и невисок коефициент на потребно деяние. Резултатът е, че имаме комфортна бухалка, само че не и ефикасен инструмент за битка с корупцията и зависимостите. А когато стане дума комисията да дава отговор за това какво е направила срещу отказващия да извърши закона и да освети имуществото си Слави Трифонов, внезапно се оказва, че е по-ниска от тревата и обществото няма право да научи по какъв начин страната извършва отговорностите си по тази сякаш антикорупционна мярка - публичността на имуществото на хората на висши длъжности.

Ами спецправосъдието? Направиха го под знамето " Брюксел сподели ", а 10 години по-късно се наложи да бъде закрито като неефективно. Междувременно обаче там бяха изпрани не един и два проблема. Само да вземем хората от листата " Магнитски " - Делян Пеевски и Илко Желязков, глобени от Съединени американски щати за корупция, само че задачите в бяло за българските управляващи. Те бяха " клиенти " навръх спецправосъдието.

И най-после стигаме до всевластния основен прокурор. В случая - Иван Гешев. Избран на процедура с благословията на ГЕРБ и Движение за права и свободи (заради мощното им болшинство в правосъдния съвет). Гешев се оказа непреклонен и оцеля след двете претенции за уволняване, направени от служебния правосъден министър от предишното лято Янаки Стоилов, както и от приемничката му в постоянния кабинет " Петков " Надежда Йорданова. И по какъв начин да е другояче, откакто Гешевата прокуратура, тъкмо както Цацаровата преди този момент, най-старателно брани и почиства хората на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Има ли потребност да припомняме всички каузи и инспекции към водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, които катастрофират в прокуратурата?! Кюлчета в чекмеджета, записи със закани... и нищо. Всичко към Доган и Пеевски също е табу.

Но вероятността България да загуби евросредства (общо към 26 милиарда лева по проекта за възобновяване и 7-годишния бюджет на Съюза) би била същински проблем за Гешев. Защото

ГЕРБ и Движение за права и свободи имат голям интерес да вземат участие в разпределянето на тези средства и възможното облагодетелстване от тях. В проекта за възобновяване България дава обещание ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор. И евентуално ще одобри подобен, най-малко на хартия, с цел да не рискува средствата. Освен това действително към този момент няма потребност Гешев да бъде крепен на поста си, откакто изигра ролята си да почисти всички от статуквото. И към този момент няма потребност да се набива на очи, тъй като не е подобаващ състезател в тази обстановка. Вероятно и самичък го осъзнава, тъй като потъна в последните месеци.

Сега на статуквото му би трябвало основен прокурор, който да не нервира по този начин, само че да продължава да е в техния тим. Някой европеид ще свърши чудесна работа, още повече че действително прокуратурата е овладяна и на всяко равнище ще се откри кой да издаде вярното разпореждане или да протака дело, в случай че се постанова.

Точно по този начин безшумно и на пръсти в правосъдната система се появи нов мощен състезател. Става дума за ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков, също човек на статуквото. Той с лекост би могъл да уреди гласовете, които да съборят Гешев от поста му. Защото лобито на основния прокурор в съвета елементарно би се пренасочило към новия мощен състезател.

Ситуацията наподобява безнадеждна. Дори да бъде застрашена, че ще загуби евросредства, България ще пробута палиативни ограничения, които няма да решат проблемите ѝ с корупцията по високите етажи на властта, политическото въздействие в правосъдната власт и недосегаемостта на основния прокурор. Може даже да смени този основен прокурор. Но със или без него преодоляването на правосъдната власт на всички равнища е на път да завърши сполучливо. Дори и през днешния ден да стартира прочистването на системата от некадърните и корумпираните, това ще отнеме години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР