Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване

...
Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване
Коментари Харесай

Арестуваха турски тираджия, опитал да изнесе множество антики от България

Под управлението на Окръжна прокуратура – Видин се води следствие на закононарушение, осъществено на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост Видин – Калафат ". Деянието е нелегално изнасяне на културна полезност отвън границите на страната, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

На 04.12.2020 година в региона на граничния пункт Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " дошъл товарен автомобил Volvo с прикачено към него полуремарке, с непозната регистрация, пренасящ риба за Нидерландия. Моторното транспортно средство било селектирано по метода „ разбор на риска” за щателна митническа инспекция, при която митническите чиновници забелязали в един от страничните долапи на ремаркето каменна фигура, наподобяваща човешко тяло.

В изискванията на необходимост граничен служител на реда от ГПУ-Видин е почнал първи дейности по следствие по досъдебно произвеждане – оглед на местопрестъпление и изземване на материални доказателства, носещи белези на културни полезности. Сред откритите движимости е имало 3 523 броя железни кръгли монети с друга форма, железен шлем за глава на човек, железен шлем за глава на кон, железна маска за лице, каменна статуетка на човешки плещи, каменна статуетка на човешка глава, 79 броя железни върхове на стрели.

 Установеният от способените органи товар е под специфичен режим на обявление, позволение и експорт. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни полезности бил осъществен без надлежно позволение по Закона за културното завещание. Извършеното действие е тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона, за което законодателят е планувал наказване от три до 10 години „ отнемане от независимост “ и санкция в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лв..



В качеството на обвинен по случая е притеглен водачът - турският жител Х.С. (на 51 години). Мъжът е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на прокурор от Окръжна прокуратура – Видин. Изготвено е искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Предстои то да бъде прегледано от съда. Разследването продължава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР