Под мотото Слънце – световна музикална сцена“ три изключителни концерта

...
Под мотото Слънце – световна музикална сцена“ три изключителни концерта
Коментари Харесай

SOLE World Music Stage - музика от най-слънчевите места по света, ще звучи в София през есента

Под мотото „ Слънце – международна музикална сцена “ три изключителни концерта ще трансфорат есенна София в сцена на горещи танци под звуците на емблематичната музика на Куба, Гърция и Португалия!

Началото на тази нова музикална идея ще бъде поставено на 16, 17 и 18 септември 2022, когато в България идват групата на Compay Segundo с музиката на Buena Vista Social Club, емблематичната португалска фадо изпълнителка Mariza и оркестъра на Микис Теодоракис от Гърция.

„ Това са първите три концерта от поредицата SOLE World Music Stage, само че приготвяме още горещи и неустоими музикални изненади за ценителите на международната музика “ – споделят уредниците от S.O.L.O. FOUNDATION.

Добрата вест е, че групата на Compay Segundo и музиката на Buena Vista Social Club ще създадат самобитно турне в България, защото с изключение на в София на 16 септември 2022, те ще изнесат кубинското си шоу в Бургас – на 17 септември 2022 и във Варна – на 18 септември 2022.

Compay Segundo e един от създателите на именитата кубинска група BUENA VISTA SOCIAL CLUB. След разпадането им и гибелта на Segundo през 2003 г, неговият наследник продължава да разпространява музиката на групата, а международните им турнета пълнят зали и фестивални подиуми. GRUPO COMPAY SEGUNDO идва в България в цялостен състав и ще изпълнят емблематични части като   “Chan Chan ”, “Guajira guantanamera ”, „ Lagrimas Negras ” и други

Името на Микис Теодоракис не се нуждае от показване. Най-великият гръцки композитор, политическа фигура и музикален дипломат на личната си страна, умря през 2021 година Емблема в творчеството му остава музиката към кино лентата „ Зорба гъркът “, а едноименната комбинация се трансформира в международна емблема на гръцката музика. Оркестърът, основан от щерка му Маргерита сплотява най-хубавите музиканти, минали през годините под диригентската палка на Теодоракис.

Българската аудитория ще има удоволствието на се наслаждения на най-хубавото от творчеството на гръцката легенда в 90 минутно шоу на сцената на зала 1 на НДК.

През последните 20 години Mariza съумя да се трансформира от локален феномен, прочут на стеснен кръг от фенове в Лисабон, до една от най-популярните изпълнителки на интернационалната музикална сцена и емблематичен представител на португалското фадо по света. Всичко стартира с първия и албум през 2001 година След това идват редица награди от фестивали, а най-голямото самопризнание тя получава няколко години по-късно от ВВC за най-хубав world music реализатор.

Световни подиуми като тези в Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж, Франкфурт, Лондон, Амстердам, Барселона се оказват тесни за гения на Mariza. Следва мулти платинен албум, а през идващите години сцената с нея разделят реализатори като Стинг, Сезария Евора, Лени Кравиц и доста други. В репертоара на Mariza с изключение на класическото и модерно португалско фадо, място намират бразилска и испанска класика, музика от Кабо Верде, любопитни импровизации, само че сплотяващият детайл е източникът им – дълбоката душа на изпълнителката.

Португалката ще гостува за трети път в България, а този път почитателите и ще се насладят на ново шоу под името „ Mariza canta Amalia ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР