Под диригентството на Юли Дамянов музиката на Софийския духов оркестър

...
Под диригентството на Юли Дамянов музиката на Софийския духов оркестър
Коментари Харесай

Шест дни на духовни приключения на Панаира на книгата

Под диригентството на Юли Дамянов музиката на Софийския духов оркестър огласи фоайето на Националния замък на културата и сложи началото на 46-тото издание на Международния панаир на книгата и шестото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал.

" Националният замък на културата се трансформира в един в действителност магически замък за всички нас , най-много читателите - пътешественици и приключенци в идващите няколко дни в непознати светове - такива, каквито ги разкриват книгите. ".

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри интернационалния фестивал. Книгите основават еднаквост на народите и обществата, акцентира вицепрезидентът.
Тя цитира думите на Константин Кирил Философ , който преди 11 века е споделил, че " голи са без книгите всички нации ". Така е основана една от най-могъщите цивилизации - третата християнска цивилизация - славянската.

Книжността и писменото слово са тези неща, които основават човешките цивилизации и спомогнаха за това да оцелеем до през днешния ден , добави Йотова. Повече от всеки път имаме неутолима жадност към книгата, съгласно нея, тъй като тя е най-високото затруднение против вилнеещото зло на бездуховността и незнанието. Йотова пожела всеки да си тръгне от тук с обичаната книга - най-хубавият подарък в навечерието на Коледа. Нека тази традиция да спомага по този начин, че тя в действителност да се организира всяка година, прикани вицепрезидентът.

През идващите шест дни на шест етажа в НДК всеки четец ще има опция да се допре до магията на книгите и до общуването сред културите . Темата на тазгодишния формат е немскоезичната литература под мотото " Четири страни - един език ".

Гости ще бъдат 11 създатели от четири страни - Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн . Любителите на словото ще могат да се срещнат персонално с писателите в границите на десетки литературни събития.

Специален акцент на щанда на четирите гостуващи страни е инсталацията за виртуална действителност VRwandlung на Гьоте институт Прага, в която е приспособена известната новела на 20-и век " Метаморфозата ".

Международният книжовен фестивал и Панаирът на книгата са проведени от Асоциация " Българска книга " и са част от Културния календар на Столична община за 2018 година. Партньори на интернационалната литературни стратегия са Франкфуртския панаир на книгата и Гьоте институт България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР