Почти всички услуги, които извършваме от гишето на банката, вече

...
Почти всички услуги, които извършваме от гишето на банката, вече
Коментари Харесай

Иван Хаджов: Услугите, които извършваме от гишето на банката, вече могат да бъдат извършени и дистанционно

Почти всички услуги, които правим от гишето на банката, към този момент могат да бъдат осъществени и отдалечено. Това е извънредно потребно по време на пандемията от ковид.
Как да бъдем в крайник с времето? Новите способи за разплащане и ръководство на персоналните финанси през телефон и компютър обясни в предаването „ 100% будни “ по Българска национална телевизия Иван Хаджов, специалист по Fintech и цифрови технологии.

„ Безспорно нововъведенията ни обезпечават от ден на ден и повече улеснение. Най-вече икономисват време, вършат живота ни по-лесен и комфортен. Това е и главната изгода от тази технология. Другият огромен плюс на Fintech е, че основава здравословна конкуренция. Именно подтиква обичайните банки да оферират по-иновативни решения, защото на пазара навлизат софтуерни компании, които натискат границите на нововъведенията. В последна сметка всичко това води единствено до позитивни резултати за крайния консуматор – по-евтини транзакции, по-бързи услуги и огромно улеснение. Всичко към този момент се случва в действително време, от мобилния телефон “, изясни той.

Как обаче да се ориентираме в света на всички тези нововъведения? Според Хаджов съществуват два аспекта.

„ От една страна е самата транзакция, сега, в който се случва. Новото регулативно условие за задълбочено определяне на личността дава опция крайният консуматор да види тъкмо с кой търговец каква транзакция прави още преди да я утвърди. От друга страна, обаче, идва моментът, когато човек си поглежда банковото извлечение и стартира да си задава въпроса по кое време са направени дадени транзакции. В този случай на помощ още веднъж идва Fintech. Така клиентът може да получи по-детайлна информация за всяка една транзакция “, обясни той.

Като едни от най-големите и значими улеснения Хаджов уточни мобилните портфейли и цифровите банки, които също вършат обичайните играчи доста по-дигитални.

За какво би трябвало да бъдем деликатни?

Повечето Fintech технологии са извънредно добре обезпечени по разнообразни способи, увери специалистът. Според него терзанията към този момент не са в областта на сигурността на заплащанията.

„ По-скоро би трябвало да подберете деликатно вярното за вас приложение. Кое ви дава спомагателните изгоди и функционалности, които съответно на вас ви правят работа “, изясни той.

Той изясни и що е то цифрова еднаквост.

„ Това е технология, която е основата за цифровата промяна. Едно от главните неща е да знаем, че индивида или институцията, с който поддържаме връзка, са тези, за които се показват. Дигиталната еднаквост цели да сътвори такава еко система от потвърдени самоличности в интернет. Това дава една спомагателна сигурност, тъй като тя е оттатък нашите пари. Тя даже е в опазването на здравето “, уточни Иван Хаджов.

След случката в Национална агенция за приходите не се усети срив на доверие в областта на нововъведенията, добави той.

А за всички, които към момента не са напълно наясно що е то Fintech, Хаджов разясни, че това е много обстойно разбиране, включващо технологии, свързани с финансите. В момента фокусът е най-много върху нововъведенията в тази сфера, като те биват в разнообразни категории – от цифрови заплащания и благоприятни условия за вложения, благоприятни условия за savings, E-commerce. Иновациите в това пространство са доста и непрекъснато бълват нови и нови хрумвания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР