Почти всеки българин на 1 март е окичен от различни

...
Почти всеки българин на 1 март е окичен от различни
Коментари Харесай

Кога и как се е появила първата мартеничка? Научете защо се кичим с бели и червени мартеници всяка година

Почти всеки българин на 1 март е окичен от разнообразни типове мартенички. Традицията се съблюдава от съвсем всички. Но много малко хора знаят истината за този празник. Задавали ли сте си въпроса за какво се окичваме с мартеници? Може би не знаете, че обичаят „ Баба Марта “ е езически?
Поверието е ясно – при започване на март хора, дървета и животни се окичват с мартеници, които да им носят здраве и триумф. Поверието гласи, че тези преплетени бели с червени кончета би трябвало да се носят или до 9 март, когато е празникът на 40 мъченици, или до 25 март, когато е Благовещение.

Повечето от нас пък знаем, че мартеницата би трябвало да се смъкна в случай че забележим цъфнало стръкче или лятна птица – лястовица, щъркел. Мартеницата се прави от 2 пресукани конеца – червен и бял.Червеното е знак на слънцето, то значи жизнеспособност, обич и здраве, а бялото е знак за хубост, непорочност и непорочност. Преданията демонстрират, че първата мартеница е направена от дамата на хан Аспарух – Ахинора, през 7 век, когато Аспарух прекосявал река Дунав и откривал земите ни към Балкана. Докато Ахинора очаквала своя обичан, тя завързала за крачето на лястовичка пресукан бял конец и я пуснала, с цел да съобщи обръщение за здраве и обич. Птицата дълго летял с конеца, той бил крепко стегнат, в резултат на което разранил крачето й и го обагрил в кръв – по този начин се е сдобил с червен цвят. Все отново лястовичката намерила Аспарух навръх 1 март и кацнала до него. Освен в България, мартениците участват и в Румъния, както и в Северна Гърция. Там я носят най-вече децата под формата на гривни. традицията с мартениците се чества и в Молдова, където има 90 000 етнически българи. В другите елементи на България 1 март се чества по друг метод. В Троянско обичаят е преди да се покаже слънцето стопанката на къщата да върже алена вълна по ключалките, овошките и рогата на добитъка. В Хасковско бабата връзва на децата мартеници преди съмване, а самата тя се облича напълно в червени облекла. Точно от тук идва поверието, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с алена кърпа, обута в червени чорапи.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР