Почти във всяко селище между Керамоти до Аспровалта има множество

...
Почти във всяко селище между Керамоти до Аспровалта има множество
Коментари Харесай

Крайбрежието на Кавала в пика на цените на имотите

Почти във всяко населено място сред Керамоти до Аспровалта има голям брой български притежатели, най-концентрирано в Офринио Паралия и Неа Перамос В организациите за парцели приказват български. Цените на квадратен метър към този момент надминават 2000 евро, като най-ниските потеглят от 1500 евро/кв.м В последните три години парцелите са поскъпнали, само че търсенето още е повече от предлагането. На места има описи с чакащи сънародници.
По крайбрежието в региона на Кавала - от Керамоти до Аспровалта, към този момент има селища, в които " всеки втори е българин ". При това освен като екскурзиант в разгара на сезона, само че и като притежател на апартамент, мезонет, къща или имот. Покупките потеглят след 2007 година с участието на България в Европейски Съюз, само че.

" Ооо, доста са ". Така най-често дават отговор брокерите на недвижими парцели по крайбрежието на въпроса какъв брой българи имат парцели в съответното населено място. Почти на всички места има надписи на български, освен това освен на менютата, заведенията, магазините, само че и на организациите за недвижими парцели. В най-малко една на всяко обитаемо място има българи или говорещи български. Съществена част от продажбите стават на място, въпреки че и в imot.bg има голям брой разгласи за парцели в Гърция, предлагани от организации в България като Re/Max, Luximmo, Grekodom. По приблизителни данни българите с парцели в Кавала са най-малко 500, на Тасос и в Керамоти - по към 250, а в Паралия Офринио се приказва за 2-4 хиляди Колонии от сънародници има също в Неа Перамос, Неа Ираклица и Аспровалта.
На първа линия в доста от селищата по крайбрежието на Кавала може да бъдат открити организации за недвижими парцели с надписи на български Пионерите в Керамоти
Керамоти е от първите места, където българите стартират да купуват. Група риболовци фенове откриват мястото още през 2005-2006 година После водят и други риболовци, около тях идват туристи - от София, от Пловдив. Започват да пълнят хотелите. А след 2007 година си купуват и жилища, след това ги дават чартърен, а и стартират да строят хотели. Това споделя Валентин Методиев, който се занимава с настаняване, поддръжка на жилища и брокерски услуги за сънародници.
Реклама
В Керамоти в този момент има десетина български хотела, като цяло новопостроени. Такива са Sunset (11 сгради), Sole, Oliva и други Най-често това са апарт хотели с по 15 - 20 жилището, защото високото строителство не е позволено - преди е можело да се подвигат до три етажа с кота корниз 9.5 м, в този момент тя е свалена на 7.5 м. Персоналът в българските хотели е главно български и настояват, че обслужването е на равнище.

" Тук има всевъзможни хора, от висше до нисше общество. Идват и не помнят кой кой е. Почиват си. Тихо е. Плажът е 14 км и няма кой да ви хвърли пясък върху хавлията дори ", изяснява събеседникът, чийто номер е записан в голям брой български телефони като Вальо Керамоти.

По негова оценка българските притежатели в Керамоти в този момент са сред 150 и 250 души. Селището, от което потегля фериботът за Тасос, е с към хиляда непрекъснати поданици, само че лятото набъбва до 6-7 хиляди Има две таверни с български притежатели, едната от които " Тропикана ", и български супермаркет.

" Търсенето на жилища е огромно, само че няма задоволително издигнати. А и повече имоти няма да има - ще си остане туристическо населено място. Цените на жилищата потеглят от 70 - 80 хиляди евро нагоре, по отношение на това къде са и накъде гледат. Като това са цени за изцяло обзаведени жилища ", споделя той.
Реклама Българите в Тасос са пръснати на всички места
" Българските притежатели на парцели на Тасос са най-малко 250 и са пръснати на всички места по острова. Предпочитани са парцелите до морето, само че заради огромното им повишаване мнозина стартират да купуват в планината на по-ниски цени. Традиционните каменни къщи да вземем за пример вървят по към 80 хиляди евро. Докато за апартамент или мезонет на добра локация и в добър тип се желаят по 130 - 150 хиляди евро. А новите вили и независими къщи са над 200 хиляди евро ", споделя Нина Циклаури, отговорник за задграничните клиенти на Тасос, в Кавала и Керамоти в Re/Max Choice - най-голямата организация за парцели в Северна Гърция. Допреди три години е било по-евтино, само че след това цените потеглят нагоре.

Има хора, които купуват на Тасос за живеене, само че към 60% по нейна оценка споделят, че желаят с изключение на за себе си и за инвестиция. Сезонът на острова е дълъг, цялостно е с туристи. Чуждестранните са най-вече българи и даже повече румънци, за които им е близо през Маказа. Сред притежателите на парцели с изключение на гърци и българи има холандци, германци, англичани. Румънците към момента не купуват, само че по обща оценка това е въпрос на време.

В Лименас, Лименария и Принос има компактни гръцки общности и там най-трудно се намират парцели, изяснява Нина Циклаури. Разказва за хора, които с бюджет 100 - 110 хиляди евро търсели апартамент в централния град на острова - Лименас, тъй като предпочитали градска среда. Не разкрили и се наложило да се преориентират към Кавала. По-голямо предложение има в близките села - Скала Сотирос, Скала Калирахис, Скала Рахониу. Силно е застроен регионът на Golden Beach, където и най-вече собствености се отдават чартърен.

Като цяло на Тасос предлагането е огромно, а и в последните три-четири години доста се строи, споделя брокерката. Не й е известно да има български строителни бизнесмени с главен бизнес на острова. По-скоро хора, които строят по поръчка на други българи, наглеждат строителните служащи и материалите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР