Почти няма средиземноморска държава, която да не е в плен

...
Почти няма средиземноморска държава, която да не е в плен
Коментари Харесай

Огнен ад на Средиземноморието

Почти няма средиземноморска страна, която да не е в плен на 40-градусови жеги и в борба с унищожителни горски пожари. Бедствието лиши живота на най-малко 40 души - в Гърция, Италия, най-вече - в Алжир. Стотици пожарникари и доброволци са в трескава конкуренция с времето, само че преодоляването на десетките огнища тук-там е задача невъзможна.

Девети ден - съвсем без сън, без храна, без момент покой. Жители на Родос, пожарникари от цяла Гърция и чужбина не престават опитите да потушат стихията.

" Гасихме през целия ден и цяла нощ ", споделя Стергос Парадалас.

Пламъците са погълнали към 10% от цялата земя на острова. Властите оповестяват, че гасенето продължава по въздух и вода, само че и през днешния ден се постановиха нови евакуации.

Изоставени от страната, само че обединени в нещастието - по този начин се усещат жителите на село Генади на остров Родос. Лефтерис е измежду хората, които от години разчитат на туризма, с цел да се препитават. Пожарът прогонва туристите, изпепелява и хотела му.

" Бяхме сами, всичко направихме безусловно сами. Но успяхме да угасим пожара. Аз, татко ми, братовчед ми Педрос. Той има астма, само че това не го спря да се втурне да гаси и в действителност с помощта на него сме тук ", сподели Лефтерис Лодикис, притежател на хотел.



Кабелът за интернет в хотела е оживял и в този момент хора от цялата околия се възползват от опцията да звъннат на своите близки, с цел да им кажат, че са добре.

" Надяваме се, че страната няма да ни изостави и по-късно. Защото ние бяхме сами. Но това не е проблем, не се опасяваме от нищо, ще се оправим и с това тестване. Тухла по тухла, дъска по дъска - ще възстановим вредите ", сподели Лефтерис Лодикис.

Тежка остава ситуацията и на островите Корфу и Евия.

Днешният 26 юли е измежду дните от началото на лятото, в които заплахата от пожари е най-висока в южна Европа. Освен в Гърция, сериозна е обстановката в Италия, Франция, Испания, Тунис и Алжир . Екстремно високите температури и мощните ветрове се трансфораха в призрачен сън за хората в тези страни.

ИТАЛИЯ

Пореден ден Сицилия е в плен на огнената буря, към този момент близо седмица летището в Палермо отваря за малко и още веднъж е насила за спре работа. Там и в Калабрия са починали минимум петима души - най-вече възрастни хора, които не са съумели да се изтеглят задоволително бързо. Само за ден в Италия са зародили 1400 пожара. Сред най-тежко засегнатите области е Палермо, където локалните дефинираха обстановката като " пъкъл под небето ". На Ботуша сериозно е и в Пулия. Очаква се в няколко области да бъде оповестено изключително състояние.



АЛЖИР
Трагедия за екип спасители в Алжир - 34-ма души, измежду които 10 военни, които ръководели евакуация в локална провинция са починали, откакто огънят изцяло ги обкръжил. 80% от огнищата към този момент са под надзор.

" Днес времето е малко по-благосклонно, не е като през вчерашния ден, когато поради вятъра беше същинско злополучие. Нямаше какво да създадем ", сподели Ламия Бусуфа, шеф на гражданска отбрана.



КОРСИКА

В ранните часове на деня пожари избухнаха и на френския остров Корсика. Заради вятъра със скорост от 130 км/ч за часове пламъците доближиха рисково покрай три села, които са евакуирани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР