Почти няма човек, който да не си спомня за анимационния

...
Почти няма човек, който да не си спомня за анимационния
Коментари Харесай

Митовете за спанака

Почти няма човек, който да не си спомня за анимационния воин на Дисни Попай моряка. Силата му се дължи на спанака, който Попай толкоз доста обича, в това ни убеждава всяка серия от поредицата за мощния моряк. Обяснението, сложено на по-строго научна основа, гласи, че спанакът съдържа доста желязо и това укрепва тялото.

Колко истина има в тези изказвания?

Вярно е, че спанакът е пресен и апетитен зарзават, който резервира качествата си, без значение по какъв начин е подготвен. Гарнитурата от спанак към рибни и картофени деликатеси е добър избор. Съчетанието с паста също е сполучлив вид за консумирането на тази зеления. Сметаната пък придава мекост на усета му и може да се понася и от по-капризен корем.

Съдържанието на желязо в спанака

 Съдържание на желязо в спанака

Дълго време се е считало, че желязото в спанака е в доста огромни количества и всеки, който изпитва дефицит на желязо, е съветван да употребява повече спанак. Това не е напълно вярна информация. Още при започване на предишния век е станало ясно, че това е илюзия, само че митовете влизат толкоз надълбоко в съзнанието на хората, че мъчно се преодоляват.

Историята е любопитна. Една досадна печатна неточност е възнаградила този зарзават с 10 пъти повече желязо, в сравнение с в действителност съдържа. На процедура в 100 грама от зеленията има малко под 4 грама желязо, а не съвсем 40 грама, както е било одобрявано преди. И без желязото обаче спанакът си е апетитен и потребен. Нищо не губим, в случай че постоянно го включваме в менюто.

Съхраняване на спанака

 Спанак

Въпросът, който занимава доста хора, е по какъв начин да го запазим пресен по-дълго?

Приятният и лек зарзават се резервира до 2 седмици кадърен за консумация, тъй че може да се закупи и прибере, без да е нужно незабавно да се измисли рецептата за готвене, в която да се включи. Свежият тип на спанака обаче е това, което ни би трябвало при приготвянето му и по тази причина е добре да разчитаме на запаса в хладилника не повече от 5 дни. За по-дълго предпазване най-добре да се заложи на замразен спанак във фризер. Този метод лишава по-малко от 1/5 от витамините в него и е добра опция за опазване на спанака.

Какво ни дава спанакът?

Най-напред мощна мускулатура. Особено свежият и свеж зарзават. Термичната обработка унищожава част от витаминозното наличие. Салата със недопечен спанак или леко задушен ще ни даде всички хранителни субстанции, които са от изгода за подсилване на мускулите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР