Почти невъзможно е да се разкрие реалният собственик на офшорна

...
Почти невъзможно е да се разкрие реалният собственик на офшорна
Коментари Харесай

Как се разкриват собствениците на офшорни фирми?

Почти невероятно е да се разкрие действителният притежател на офшорна компания. Това са зони или юрисдикции, които разрешават скрита благосъстоятелност и нашите служби могат да получат при питане единствено името на фиктивния притежател. Това изясни журналистът на bTV Стоян Георгиев.

От прокуратурата обявиха през вчерашния ден, че се заемат с офшорките и сметките в чужбина на властта. Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от службите цялата налична информация.
Цацаров желае информация за банкови сметки, парцели и офшорки на лица, заемащи високи постове Главният прокурор декларира настояването си в писмо до ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев
Най-често компанията има един скришен действителен притежател, който я ръководи и е търсеният. На Британските Вирджински острови има сходни компании. Но в регистрите ще излезе единствено името на фиктивния притежател при питане от българските служби.

Снимка: bTV

Тези компании се ръководят от три документа , които са единствено сред двамата - мним и действителен притежатели. Те не попадат в комерсиалния указател и когато български или които и да било служби зададат въпроса кой е действителният лични, ще им се отговори, че не се знае и това е изцяло законно в тези зони.

Всичко това се случва посредством медиатори – тръстови фондове и компании. Единствено те са тези, които знаят вероятно кой е действителният притежател зад компанията.

Те не са длъжни да дават информация обаче. А при такива компании става дума за трилиони евро.

Това не е проблем на нашите служби, че няма да схванат кои са действителните притежатели. Това е международен метод по който действат парите.

Снимка: bTV

Тези зони като Вирджинските острови, под международен напън от време на време дават повече бистрота, с цел да се вникне в техните структури. Но метода, по който са построени фирмите, зад които стоят авторитетни или политически персони, са на правилото на матрьошката. Една има друга компания и може да се стигне до 5-та, която има притежател в пълномощия, която се въздейства от Съединени американски щати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР