Почти 600 вида растения са изчезнали от дивата природа през

...
Почти 600 вида растения са изчезнали от дивата природа през
Коментари Харесай

Изчезването на растенията е лоша новина за всички видове

Почти 600 типа растения са изчезнали от дивата природа през последните 250 години , демонстрира ново обстойно изследване.

Броят се базира на действителните изгубвания, а не на оценки, и е два пъти по-голям от този на всички изчезнали птици, бозайници и земноводни взети дружно.

Учените акцентират, че изгубването на растения се случва до 500 пъти по-бързо от това, което би се очаквало да се случи по натурален метод .

През май отчет на Организация на обединените нации пресметна, че един милион скотски и растителни типа са застрашени от измиране.
 Природата на Земята е в най-лошото си положение в историята на човечеството
Природата на Земята е в най-лошото си положение в историята на човечеството

Откритията ще окажат спомагателен напън върху страните да подхващат незабавни дейности

Изследователите настояват, че техният разбор на всички документирани изгубвания на растения в света демонстрира какви уроци могат да бъдат научени, с цел да се спрат бъдещи изгубвания.

Повечето хора могат да назоват бозайник или птица, които са изчезнали през последните епохи, само че малко на брой биха могли да назоват изчезнало растение, разяснява доктор Алис Хъмфрис от Стокхолмския университет.

" Това изследване е първият път, когато имаме обзор на това какви растения към този момент са изчезнали, от кое място са изчезнали и какъв брой бързо се случва това ", добави тя.

Загубените растения включват сандаловото дърво в Чили, което е било експлоатирано за етерични масла, Thismia americana, което прекарва огромна част от живота си подземен, а също и розовото маслиново дърво на о. Света Елена.

Най-големите загуби са на островите и в тропиците , които са дом на доста скъпи дървета за дървесина и са изключително богати на растително многообразие.

Учени от Кралската ботанически градини Кю и Стокхолмския университет са открили, че 571 растителни типа са изчезнали през последните два и половина века, което е повече от два пъти повече от броя на птиците, бозайниците и земноводните, регистрирани като изчезнали (взети дружно общо 217 вида).

Изследователите считат, че тези цифри подценяват същинските нива на продължаващото изгубване на растенията.

Един позитивен факт обаче е доказателство, че някои растения, които в миналото бяха считани за изчезнали, са открити още веднъж, като да вземем за пример чилийския минзухар.

Целият живот на Земята зависи от растенията, които обезпечават кислорода, който дишаме, и храната, която ядем.

Изчезването на растенията може да докара до цяла каскада от изгубвания на други организми, които зависят от тях, да вземем за пример инсекти, които употребяват растения за храна и за снасяне на техните яйца.

Изчезването н растения е неприятна вест за всички типове, акцентира доктор Еймеар Ник Лугада, който е съизследовател и консерваторвационист в Кю Гардънс.

" Милиони други типове зависят от растенията за своето оцеляване, в това число хората, тъй че знаейки кои растения губим и от кое място, ще ни даде противоположна връзка за стратегии за консервация, ориентирани също по този начин към други организми ", изясни тя.

Изследователите приканват за редица ограничения за прекъсване изгубването на растенията:
- Регистрация на всички растения по света; - Подкрепа за хербарии, които съхраняват растителни екземпляри за бъдните поколения; - Подкрепа на ботаници, които правят жизненоважни изследвания; - Обучение на децата да виждат и разпознават локалните растения.
Д-р Роб Салгеро-Гомес от Оксфордския университет, който не е бил част от изследването, сподели, че разбирането за това по какъв начин, къде и за какво загубата на растения е от първостепенно значение освен за еколозите, само че и за човешките общества.

" Ние подвластен от растенията директно за храна, сянка и строителни материали, и индиректно за " екосистемни услуги " като ограничението на изхвърляния в атмосферата CO2, основаване на О2 и даже възстановяване на човешкото психологично здраве посредством наслаждаване на зелени площи ", разяснява той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР