Почти 200 плажа в Гърция няма да бъдат отдавани на

...
Почти 200 плажа в Гърция няма да бъдат отдавани на
Коментари Харесай

Гърция забрани концесионирането и поставянето на чадъри и шезлонги на почти 200 плажа

Почти 200 плажа в Гърция няма да бъдат отдавани на концесия и на тях е неразрешено слагането на чадъри и шезлонги, заяви телевизия Скай. Решението стана публично след издаването на разпореждане на министрите на националната стопанска система и финансите Костис Хадзидакис и на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис, с което се ползва признатият тази година Закон за използването на обществената благосъстоятелност в крайбрежните зони.

Става въпрос за 198 плажа в цялата страна, които се намират в границите на мрежата „ Натура 2000 “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред критериите за слагането на плажовете под особена отбрана е съществуването на значими хабитати, на редки ендемични типове от флората и фауната, забележителната им екологична функционалност за опазването на предпазени типове, характеризирането им като значими за биоразнообразието зони, наличието на основни екосистеми, които се нуждаят от отбрана, запазване или възобновяване.

Във връзка с решението министърът на стопанската система и финансите Костис Хадзидакис съобщи, че „ съществена цел на регулацията, която въведохме (…), е съчетаването на отбраната на околната среда с рационалното развиване. Освен това околната среда съставлява скъпа съставна част на гръцкия туристически артикул “. Той изясни, че режимът на отбрана на „ недокоснатите плажове “ ще бъде в действие до приемането на специфичните проекти за ръководство на регионите от „ Натура 2000 “.

От своя страна министърът на околната среда Скилакакис акцентира, че „ решението ни за така наречен „ недокоснати плажове “ планува, че те няма да бъдат концесионирани за туристическа употреба, тъй като това, което има водещо значение при тези плажове, е екологичното, а не икономическото и капиталовото измерение “.

На плажовете, обект на новия режим на отбрана, се не разрешава навлизането на моторни транспортни средства, организирането на прояви с присъединяване на повече от 10 души, музиката или произвеждането на други звуци благодарение на електрически устройства за упражняването на активност, слагането на портативни детайли като маси, столове, чадъри, шезлонги, упражняването на обслужващи или развлекателни действия за туристите, даването чартърен на морски развлекателни средства, разполагането на мобилни пунктове за търговия с безалкохолни питиета и други

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР