Почти 20 години популярният PR експерт, предприемач и писател Максим

...
Почти 20 години популярният PR експерт, предприемач и писател Максим
Коментари Харесай

Максим Бехар за тайните на креолската кухня и Сейшелските острови

Почти 20 години известният PR специалист, бизнесмен и публицист Максим Бехар е почетен общоприет консул на Република Сейшели в България. Идеята за книгата „ Сейшелски предписания “ идва след неговото второ присъединяване в кулинарното предаване „ Черешката на тортата “. Започват да валят запитвания за още предписания, както и за препоръки за пътешестване към екзотичната дестинация.По кулинарната част го съветва началник Милен Великов и по този начин се раждат 25-те прелестни предписания, уловили културата, характера, усета и цветовете на Сейшелите. Ще научите по какъв начин се подготвят: Сейшелска лютивка, Бананов чипс, Къри от риба звук със зелено манго, Пържена риба със салата и дресинг от маракуя, Пържена риба с чайот*, Императорски червен снапер с креолски сос, Акула и папая чътни*. Пренасяме ви в красивия и апетитен свят на екзотичните острови през очите на Максим Бехар.  САЛАТА НА МИЛИОНЕРА

Необходими артикули:
1 палмито (Сърцевината на палмата, известна още като палмито, е зарзават, употребен в доста предписания поради скъпите качества. Може и да се вари, сотира или пържи.)
сок от 1 лимон
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка захар
1 червен лук, нарязан на тънки шайби
1 супена лъжица свеж лук, нарязан на дребно
сол и натрошен на едро черен пипер
N.B. Може да ползвате подготвени изчистени палмови сърца от консерва. Продават се онлайн и в някои магазини с по-екзотичен подбор.

Начин на подготвяне: С изострен нож отрежете влакнестите пластове на палмитото и всички твърди елементи, до момента в който стигнете до нежното сърце. Ако е прекомерно огромно за обработка, разрежете на две или отделете частта с листа от частта без листа. Палмитото се нарязва на фино и се държи в съд със сок от половин лимон и малко сол. Това няма да разреши окисляване на салатата и тя няма да потъмнее.Пригответе винегрет, като смесите/разбиете лимоновия сок, захарта, зехтина, лука и пресния лук в купа от неръждаема стомана или керамична купа. Отцедете палмитото и деликатно го поставете във винегрета. Овкусете със солта и черния пипер.Сервирайте постоянно леко охладено.  „ Местоположението на Сейшелските острови и до момента съчетава дълбокоокеанска изолираност с безвредно пристанище за преминаващите кораби, които придвижват със себе си подправки и кулинарни въздействия от Европа, Африка, Индия и Китай. В това комплицирано стичане на събитията се заражда неповторимата традиция на креолската кухня на Сейшелите (думата „ креолски “ е прилагателното, което локалните поданици употребяват, с цел да опишат хората, езика и кухнята на Сейшелите). “Авторът дефинира сейшелската кухня като незабравима. „ Всяка фалшификация, всеки мирис, всяко ядене – единствено се докоснете до него, пробвайте, не… даже единствено помиришете… и сте вече… същински сейшелец! “ ГЛАЗИРАНА РИБА

Необходими артикули:
1 филе от сив снапер с кожата, нарязан
на порции по 150 г
3 броя изстискани лимети (лайм)
60 г кленов сироп
30 мл соев сос
2 скилидки чесън, смачкани
6 см корен от джинджифил, настърган
½ чаена лъжичка пикантен червен пипер
50 мл сусамово масло

Начин на подготвяне: Смесете добре соевия сос, кленовия сироп, сока от лайм, сусамовото масло, чесъна, джинджифила и лютия червен пипер в купа и оставете встрани. Трябва да се получи плътна хомогенна маса. Овкусете рибното филе със сол и черен пипер, като ги втривате добре в кожата. Намажете рибните филета с към този момент приготвения сос. Загрейте тиган със зехтин, компактно и отмерено покриващ дъното. Сложете рибните филета в горещия тиган и продължете деликатно да нанасяте още сос върху рибата. Гответе към 3 минути от всяка страна, сами ще се ориентирате по кое време филето към този момент е готово, зависи от вашия усет дали желаете то да е една концепция по-сурово, или пък желаете да го запечете. Нанесете малко кленов сироп върху рибата, с цел да се глазира по време на готвене.
N.B. Сервирайте безусловно с малко парещ ориз в профил.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР