Почти 1,5 милиона души у нас са със свръхтегло. Страната

...
Почти 1,5 милиона души у нас са със свръхтегло. Страната
Коментари Харесай

Наши лекари борят затлъстяването с революционна операция

Почти 1,5 милиона души у нас са със свръхтегло. Страната ни е на едно от водещите места в Европейския съюз по периодичност на затлъстяването в детска възраст. Но в България към този момент съществува и се ползва сполучливо оперативно лекуване на болестното затлъстяване.

В Александровска болница са оперирани 40 пациенти с тегло над 147 кг по новия способ. Само за първата година след интервенцията тежестта им е намаляло приблизително с 50 кг, съобщава БНР

Причина за затлъстяването е освен прекаляването с храна, аргументите са сложни, изтъква Валентин Събков, сполучливо лекуван с тази интервенция в Александровска болница. " Всички минахме от пъкъла към парадайса. Родихме се, с помощта на този екип. Ние сме техните деца. “

Методът, наименуван бариатрична хирургия, повлиява дейно всички съпътстващи наднорменото тегло болести.

Затлъстяването е европейски проблем и оперативното му унищожаване е нов живот за хората със свръхтегло, споделя д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, диетолог в болничното заведение и ръководител на съдружие за изследване на затлъстяването.

Установени са над 195 са затруднения, настъпващи по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването, уточни тя.

" Отдавна към този момент се знае, че затлъстяването не е просто козметичен проблем. Това е хронично заболяване, което води до редица затруднения. Не единствено тези, които към този момент сме чували -  захарен диабет вид 2, артериална хипертония, само че и доста други, свързани с психическото здраве на хората. Много ракови болести са свързани точно със затлъстяването. “

България през последните 20-30 години се включва в отрицателните европейски е международни трендове. Близо 60 на 100 от популацията над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло, до момента в който към 20% са със затлъстяване, означи още доктор Дърленска.

Колкото по-висок е показателят на телесната маса, толкоз повече нараства и смъртността, предизвести д-р Константин Гроздев от Клиниката по хирургия към Александровска болница, който главно оперира болните.

По думите му, от бариатрична хирургия се нуждаят хора, чийто Индекс на телесната маса е над 35. 

" Лечението на затлъстяването е сложно. Не може да има универсална диета, която да помогне на всеки пациент. Трябва да е строго самостоятелен диетичният режим. Физическа интензивност. При доста пациенти оказва помощ и поведенческа психотерапия. Медикаментозно лекуване, когато е допустимо “, изясни доктор Гроздев.

Той е на мнение, не се дава задоволително публичност на лекуването посредством бариатрична хирургия. При хората с тежко затлъстяване този способ на лекуване е целесъобразен, тъй като съгласно статистиката вероятността те да се оправят с килограмите си консервативно, без хирургия, е по-малка от 5%. 

" Нещо повече - бариатричната хирургия разрешава, с изключение на да се редуцира тежестта на пациентите до здравословните килограми, да настъпи ремисия на много от техните съпътстващи болести “, разяснява той.

Засега интервенцията не се поема от Здравната каса и коства 11 хиляди лв., само че разноските за част от проучванията и следоперативното следене се поемат от Касата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР