Почивните дни, а и пролетната ваканция на децата, ни подканят

...
Почивните дни, а и пролетната ваканция на децата, ни подканят
Коментари Харесай

Мезек очаква пътешественика с наследство от траките, екопътека и вино

Почивните дни, а и пролетната почивка на децата, ни подканят да поемем по пътщита на страната и да опознаем отдалечени и магични места по българските земи.

Едно такова е и село Мезек . То е ситуирано на равнинен терен с надморска височина от 167 м в Тракийската низина в подножието на Източните Родопи. Селото има 288 поданици. То се намира на 10 км западно от общинския център Свиленград и на 60 км югоизточно от регионалния център Хасково.

Мезек е било учредено на 2 км източно от настоящето му местонахождение в местността Орехите (старо име: Юртището) по сведения на остарели хора от селото. В предишното селото се е наричало Музак, което по превод на Богдан Филов означава музей. По това време селото се състои от 800-1000 къщи. То е било обект на чести набези заради разположението му на значим търговски път, който свързва Централна Европа и Близкия изток. Намерени остатъци в Мезек свидетелстват, че при едно такова нахлуване селото е било разрушено. След това селяните краткотрайно бягат от него и като се връщат, образуват ново село по източните скатове на Източните Родопи. Датата на преименуването на Музак в Мезек не е известна.

Разкритите две тракийски гробници - популярната до селото и забележителна с архитектурата си, и куполната под връх Шейновец, както и внушителната средновековна цитадела наоколо, дават съображение да се допуска, че регионът е населяван от древността, само че точни сведения за възникването на Мезек няма.

Калето

Южно от селото, върху един от първите ридове на Източните Родопи - Гората, се намира една от най-добре непокътнатите и огромни български замъци. Тя е средновековна и има непокътнати кули и високи крепостни стени, ограждащи повърхност от 7 декара. Тя е имала стратегическо значение, като е пазела региона сред реките Арда и Марица, през който е минавал значим търговски път. От нея се открива необятна панорама към равнината под крепостта. На една от кулите при заплаха се е запалвал огън, който е предупреждавал за настъпваща заплаха. Няма следи крепостта да е разрушавана от османците, дори тя се употребява от империята до 1900 година. До нея се стига по комфортен път и по маркирана пешеходна и вело-пътека. В един от ъглите на крепостта има любопитен подробност - издигнат е и затулен бетонен боен бункер през 40-те години на ХХ век. Крепостта е консервирана и не са правени никакви промени по нея. 

Тракийска куполна гробница в могилата Малтепе

През януари 1931 г. инцидентно от овчари е открита внушителната тракийска куполна гробница-мавзолей в могилата Малтепе, на 1 км източно от селото. Тя е изцяло достоверна, защото в никакъв случай не е била разкопавана. Проучена е през лятото на същата година от професор доктор Богдан Филов и доктор Иван Велков и е датирана в средата на IV век прочие Хр. Гробницата има огромна кошеровидна куполна камера, както и две пред-камери. До тях се стига по най-дългия кулоар (дромос) - 30 м, в тракийска гробница на Балканите. Тя е първата в света, в която е изложена непрекъсната холографска експозиция, пресъздаваща откритите в гробницата находки посредством огледално-рефлексни холограми.

Тракийска куполна гробница при връх Шейновец

Под връх Шейновец и на билото на планинския хълм Гората (Св. Марина), на границата със землищата на с. Вълче поле и с. Малко градище, се намира друга тракийска гробница, чийто купол е построен от застъпващи се квадри. Тя също е изследвана от проф. доктор Богдан Филов, наред с мезешката гробница. До гробницата се стига по асфалтовия път от с. Мезек за връх Шейновец, като при един ляв завой на пътя, по билото на планината се отклонява черен път вдясно, преминаващ в горска пътека.

Връх Шейновец

Връх Шейновец е най-високият връх в планинския хълм Гората, първият дял на Източните Родопи, с надморска височина от 703.6 метра. Върху самия връх има монумент на починалите в Балканската война, а в подножието му огромна ретранслаторна радио-телевизионна кула. Около върха личат останките на остаряла тракийска цитадела.

Винен туризъм

В самото село има дребна бутикова винарна - " Мезек ", където можете да опитате достоверно локално вино. Това, и съществуването на бунгала и ресторант, дава опция за развиване на винен туризъм.

Екопътека

През лятото на 2006 година е маркирана екопътека от центъра на селото до връх Шеновец. Дължината ѝ е към 7 километра. Около 6 часа са нужни за отиване и връщане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР