Почивката може да изглежда като някакъв лукс, но проучвания показват,

...
Почивката може да изглежда като някакъв лукс, но проучвания показват,
Коментари Харесай

Как продуктивността в компанията нараства, когато служителите почиват

Почивката може да наподобява като някакъв разкош, само че изследвания демонстрират, че тя е нужда. Научни доказателства допускат, че чиновниците водят по-здравословен и по-продуктивен живот, когато почиват. Въпреки това доста чиновници избират противоположното. По някои оценки в Съединени американски щати да вземем за пример има 130 милиона чиновници на цялостна претовареност. Преди пандемията американските чиновници са оставили рекордните 768 милиона неизползвани дни за отпуск. На пръв взор това наподобява като сбъдната фантазия за работодателите. Служителите обаче, които не употребяват дните си за отпуск, могат да въздействат пагубно на триумфите на една компания, написа в Entrepreneur.com предприемачът и съветник Кайра Грейвс.

Служителите, които не употребяват времето си за отмора нормално са по-стресираните членове на екипа. Стресът на работното място води до повишаване на умствената отмалялост, незадоволеност от работата, тревога и меланхолия. Мозъкът и тялото имат потребност от поддръжка, тъкмо както копирните машини. Презареждането усилва физическата жизнеспособност и умствената централизация. Освен това, в случай че човек работи през цялата година без да излиза в отпуск, това може да заплаши здравето му.

Обещанието за баланс сред работата и персоналния живот и времето, което хората би трябвало да употребяват, с цел да почиват може да построи една добра фирмена просвета. Това е причина, заради която мултинационални компании по целия свят, като LinkedIn и Mozilla, вкараха условията за имунизация, с цел да усилят продуктивността и да насърчат хората да се грижат за физическото и умственото си здраве.

Грейс споделя, че предизвиква чиновниците си да вървят на отмора, тъй като схваща какъв брой значимо е това. Тя твърди, че основава Kira Graves Consulting, с цел да оформя и трансформира мозъци, които да осъществят същинския си капацитет, посредством психическо консултиране, коучинг, проучване и оценка. Тя също по този начин твърди, че е посетила над 35 страни, с цел да изследва персонално човешкото държание, равнищата на благополучие, механизмите за справяне и характерностите на водачеството. Нейният опит й е разрешил да стигне до няколко изводи, които може да убедят работодателите да предизвикват чиновниците си да се отнасят по-сериозни към почивките.

1. Стимулиране на нововъведенията от страна на чиновниците

Прекарването на време надалеч от обичайните занимания на работното място и опцията човек да погледна на света от друг ъгъл, може да подтиква творчеството на чиновниците. Те могат да изследват мащабите и капацитета на вродените си гении по време на почивката и да станат по-креативни. Идеята за Instagram се ражда, до момента в който създателят на приложението Кевин Систрьом е на отмора в Мексико. Дрю Хюстън почиства концепцията си за Dropbox, до момента в който обикаля света. Следващото откритие във вашата компания може да се случи, до момента в който някой от чиновниците разпуска по време на своята отмора.

2. Оценка на представянето на работното място

Почивките на чиновниците дават опция на работодателите да оценят успеваемостта на съответната позиция и да създадат нужните промени. Например, в случай че чиновник не се отнася добре с клиент, служител борави погрешно с парични средства или супервайзър тормози подчинените си, тези проблеми може да излязат нескрито, до момента в който въпросният чиновник е на отмора. Или в случай че продажбите се усилват, когато даден управител е в отпуск, това може да е ясна индикация за враждебна работна среда или неприятна управителна работа. Ако пък продажбите понижават по време на отсъствието на чиновник, това може да е симптом, че той или тя поема прекомерно доста задания и наемането на спомагателни чиновници е належащо. Това също по този начин е страховит метод за кръстосано образование на чиновниците, което като цяло е по-добре за компанията.

3. Предпазва от прегаряне и дава опция за презареждане

Дългите часове работа стават доста изморителни с всеки идващ ден, а от време на време телата ни просто не могат да понесат напрежението а работното място. Добре знае се, че чиновниците с бърнаут вършат повече неточности. По тази причина водачите на самолети и водачите на камиони имат ограничаване в броя на часовете, които могат да работят в границите на един ден или на няколко дни.

Времето за отмора дава на чиновниците опция да разхлабен. Независимо дали чиновниците ще пътуват отвън града или даже отвън страната, или пък ще прекарват времето си с родственици и другари, тези дни надалеч от работното място ще им разрешат да презаредят умствените и физическите си запаси. Без ежедневни отговорности на работното място и други неща, върху които би трябвало да се концентрират, те са в положение да придобият вероятност и да се завърнат освежени и подготвени да се оправят още веднъж със своите отговорности. Нещо повече - когато работодателите се концентрират върху удовлетвореността на чиновниците, това може да повлияе позитивно на задържането им в компанията.

Проучване на Glassdoor открива няколко аргументи, заради които чиновниците в Съединени американски щати не употребяват отпуските си. Първо, някои от тях се опасяват, че тяхната работа е прекомерно доста и никой в компанията не може да я свърши. Те може да се тормозят, че ще изостанат или ще пропуснат да вземат участие в нещо значимо. Това важи изключително за тези, които са на по-високи позиции, защото тяхното неявяване може да повлияе на метода, по който са възприемани от останалите чиновници и на уважението към тях. Освен това, измежду американските чиновници има един споделен боязън, че не могат да си разрешат да платят за почивката си. С това съмнение доста чиновници даже не си вършат труда възнамеряват отмора. Накрая, мнозина не са сигурни или не считат, че работодателите им желаят да си вземат отмора. Почивката би направила да наподобява по този начин като че ли те не са толкоз отдадени на работата си.

Телата ни са програмирани да устоят на несъмнено количество всекидневен стрес, а когато чиновниците надвишават този предел, те се изтощават прочувствено и физически. По тази причина работодателите би трябвало да предизвикват чиновниците си да си вземат отпуск и да почиват, което ще им разреши да се отърсят от ежедневното напрежение. Ако сте шеф, запознайте чиновниците си със здравните изгоди от почивката и не забравяйте за индиректните изгоди за компанията, поучава Грейвс.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР